Inno Tähismaa • 8. november 2004 kell 14:55

Kaubaveod Eesti Raudteel kasvasid oktoobris 6,5 protsenti

Oktoobri kaubaveomaht Eesti Raudteel ulatus 3,37 miljoni tonnini, mis on 6,5% enam kui mullu, samuti kasvas veomaht tänavuse septembriga võrreldes.

Eesti Raudtee turundusdirektori kohusetäitja Mart Haugas ütles pressiteate vahendusel, et veomahtude tõusu toetas naftasaaduste kõrge maailmaturu hind. ?Nafta ja naftasaaduste vedu ulatus oktoobris 2,3 miljoni tonnini, mis on ligi 8 protsenti enam kui möödunud aastal samal ajal,? ütles Haugas. Toornafta vedu jäi küll möödunud aastale 2 protsendiga alla, kuid masuuti veeti üle 5 protsendi enam ning bensiini-diiselkütust üle 21 protsendi enam.

Teistest olulisematest kaubagruppidest kasvasid oktoobris ka puidu ja kivisöe veod. Puitu veeti 85 protsenti enam, kokku 0,14 miljonit tonni ning kivisütt 35 protsenti enam, kokku 0,15 miljonit tonni. ?Puidu veomahtude juures kasvas import Venemaalt üle kahe korra ning kohalik vedu kasvas ligi kolmandiku võrra möödunud aastaga võrreldes,? märkis Haugas. Väetiste veomaht jäi oktoobris mullusega samale tasemele, ulatudes 0,19 miljoni tonnini. Põlevkivi veod vähenesid seoses Põlevkiviraudtee oma teid pidi vedude kasvuga 33 protsenti, ulatudes 0,24 miljoni tonnini.

Transiitvedudes liikus oktoobris 2,61 miljonit tonni veoseid, mis ületas möödunud aasta oktoobri mahtu 6,2 protsendiga. Importveod kasvasid ligi 41 protsenti 0,4 miljoni tonnini, samas kui eksportvedude 71 tuhande tonnine maht jäi mullusega samale tasemele ja kohalikud veod vähenesid 18 protsenti 0,29 miljoni tonnini.

Aasta algusest on raudteel kokku veetud 35,62 miljonit tonni kaupu, ehk üle miljoni tonni enam kui mullu. Nafta ja naftasaaduste vedu annab ligi 71 protsenti veoste kogumahust, mis on 4,9 protsenti enam kui aasta eest. Põlevkivi veomaht 2,34 miljonit tonni on 26,3 protsenti vähem kui mullu. Väetisi on kokku veetud 2,18 miljonit tonni ehk 20,8 protsenti enam ja kivisütt 1,9 miljonit tonni ehk 23,6 protsenti rohkem. Ka puidu vedu on ületanud miljoni tonni piiri, kasvades 29,1 protsenti 1,29 miljoni tonnini.

Transiitvedude maht kasvas 10 kuuga 3,1 protsenti 29,39 miljoni tonnini, importveod suurenesid 31 protsenti 3,19 miljoni tonnini, eksportveod 37,7 protsenti 0,65 miljoni tonnini ning kohalikud veod vähenesid 24,7 protsenti 2,38 miljoni tonnini.

Hetkel kuum