Kuld 16 aasta kõrgtasemel

Raivo Sormunen 09. november 2004, 00:00

USA dollari uus madalaim tase euro suhtes aitas tõsta eile kulla hinna viimase kuueteist aasta kõrgeima tasemeni.

Ühendriikide valuuta langes eile hommikul 1,2987 dollarini euro kohta (12,05 krooni dollarist), aidates vedada kullauntsi hinna Londonis 435,25 dollarini ehk kõrgeima tasemeni pärast 29. juulit 1988, kirjutas finantsuudiste agentuur Bloomberg.

Analüütikud ootavad, et homme avaldatav USA septembrikuu kaubavahetusdefitsiit võib ulatuda umbes 54 miljardi dollarini ehk ajaloo suuruselt teise tasemeni. Lisaks arvavad paljud, et möödunud nädalal USA presidendiks tagasi valitud George W. Bushi maksukärped ja kaitsekulutuste kasv aitavad kaubavahetusdefitsiiti edasi paisutada, dollarit odavada ja seeläbi kulla hinda tõsta.

Bushi juhtimise all on pärast 2001. aastat kuld kallinenud 65% ja dollar euro vastu odavnenud 28%, USA jooksevkonto defitsiit on langenud 2004. aasta teises kvartalis rekordilise 166,2 miljardi dollarini ja riigi eelarve defitsiit jõudnud septembri lõpus kõigi aegade kõrgeima 412,6 miljardi dollarini. ?Bushi tagasivalimine presidendiks tähendab suuremat defitsiiti, nõrgemat dollarit ja kõrgemat kulla hinda,? ütles investeerimispanga Merrill Lynch & Co fondivalitseja Graham Birch, kes ootab selle aasta lõpuks kulla untsi hinnaks 450 dollarit ja järgmisel aastal 500 dollarit.

Nõrgenev dollar teeb Ühendriikide valuutas kaubeldava kulla teistes valuutades arveldavate investorite jaoks odavamaks. Lisaks ostavad langeva dollari tõttu endale kulda paljud fondid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing