AMD aktsia rallib, Inteli oma tõuseb

Romet Kreek 15. november 2004, 00:00

Arvutitootja Dell reageeris oma tulemustele 8,6 protsendise tõusuga 40,44 dollarile. Viimati võis Delli aktsiat pealpool 40 dollari joont näha 2000. aasta septembris.

Dell tegi oma aktsionäridest veel rõõmsamaks Advances Micro Devises ehk AMD investorid. Delli juhatuse esimees ütles neljapäeval, et nad kaaluvad AMD protsessorite kasutamist.

AMD aktsia tõusis reedel 13,1 protsenti, 21,02 dollarile. Sellises kõrguses viibis aktsia viimati 2001 aasta juulis. Merrill Lynchi analüütik Joseph Osha tõstis neljapäeval Inteli konkurendi AMD aktsia neutraalse soovituse ostusoovituseks. Analüütiku arvates võib firma võita Intelilt turuosa ja jätkata kasumimarginaali kasvatamist.

Kumb on parem ? kas Intel või AMD? Arvutijubinate osas jätaks oma sõna ütlemata. AMD aktsiat hinnatakse kõrgemalt. Aktsia hinna-kasumi suhe ehk P/E on 50. Selle järgi on aktsia kallis. Ka Inteli aktsia pole odav, kuid AMDst siiski odavam ? 20,7. Intel müüs eelmisel kvartalil toodangut 8,5 mld dollari eest, AMD 1,2 mld dollari eest. Olgu kaup kuidas on, AMD ei suuda kasumlikkuse osas Inteliga kaasas käia. AMD puhaskasumimarginaal on 3,5 protsenti võrreldes Inteli 22,5 protsendiga. AMD teenis viimases kvartalis 44 mln dollarit kasumit, Intel aga 1,9 mld dollarit. Vaadates kapitali struktuuri, paistab välja, et Intel on praktiliselt pikaajalise võla vaba. Intelil on 0,9 mld dollarit pikaajalist võlga võrreldes 38,2 mld dollarilise omakapitaliga. AMDl on 1,8 mld dollarit pikaajalist võlga võrreldes 3,3 mld dollarilise omakapitaliga. Nende numbrite valguses näib küll, et investorid ostavad AMD näol mingit müstilist edulugu, mis aga ei pruugi realiseeruda.

Peamised aktsiaindeksid lõpetasid USAs reedes päeva plussis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing