Romet Kreek • 15. november 2004 kell 22:00

Dollari langus läheb kalliks

Euroopa ettevõtete aktsiad, mis on sõltuvad dollarite eest müügist, võivad jätkata langust, kirjutas Bloomberg.

Selliste firmade seas on näiteks Volkswagen. Autotooja Volkswageni aktsia hind langes eile õhtuks 1,01 protsenti, 35,28 eurole.

?Dollari langus hakkab muutuma firmadele koormaks,? ütles Pariisis asuva Financicre de L?Echiquier? fondijuht Frederic Plisson. Ta lisas, et USA dollari kukkumine mõjutab aktsiaid sellest aastast enam 2005. aastal, kuna firmade riskimaandamise lepingud lõppevad.

Põhja-Ameerika annab viiendiku ettevõtte käibest. Euroopa suurim autotootja, Volkswagen, saab 17 protsenti käibest Põhja-Ameerikast. Autotootjale on oluline ka Hiina turg, mille valuuta liigub samuti sarnaselt dollarile.

Valuutaturul tegutsejad usuvad valdavalt dollari langust.

Euroopa kõige kasumlikum autotootja Porsche müüb poole autodest USAs. Aktsia hind langes eile 1,3 protsenti, 503,60 eurole. Ettevõte aastakasum jäi alla analüütikute oodatud 642 mln eurole. Ettevõte kasum kasvas 8,3 protsenti, 612 mln eurole.

Investorid tunnevad aeg-ajalt huvi selle vastu, kui tundlikud on erinevad sektorid mingi muutuja (näiteks intressimäära või valuutakursi muutuse) suhtes. Praegu on kuumaks teemaks firmade tundlikus dollari languse suhtes.

?Firmad, nagu pangad ja telekomid, kes teenivad suure osa kasumist kodumaal, aktsiate tootlus ületab dollarist sõltuvate kasumitega firmade aktsiate tootluseid,? ütles F&C Asset Managementi fondijuht Michael Gifford Bloombergile. Ta lisas, et me näeme dollari languse jätkumist. Ta on fondi juurde ostnud mobiilsideoperaatori Vodafone ja Briti suuruselt kolmanda laenuandja Barclaysi aktsiad.

Hetkel kuum