• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tasuta toode ei võrdu halvaga

  Veel üsna hiljuti ei mõelnud enamik arvutikasutajaist sellele, et nende arvutites kasutatav tarkvara on kellegi intellektuaalne omand ning selle väärkasutamine võrdub kuriteoga. Viimase paari aastaga on paljuski tänu tarkvarapiraatlusega võitleva organisatsiooni BSA Eesti Komitee meedia- ja reklaamikampaaniatele jõudnud piraatlus kui kuritegu inimeste teadvusesse.
  Tarkvara ilma loata kasutamise põhiline põhjus on ilmselt hind ? milleks mingi programmi eest maksta, kui sõbralt või turult saab selle ka ilma rahata. Lisaks eetilisele rikkumisele (tegemist on ikkagi vargusega) tuleb vähemalt ettevõtjail arvestada ka võimalusega jääda BSA võrku. See omakorda võib tähendada kümnetesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvat trahvi ja ebasobivat meedia tähelepanu ning lõpuks tuleb ikkagi maksta ka legaalse tarkvara litsentside eest.
  Palju lihtsam ja muretum on minna üle tasuta tarkvarale. Tihti arendavad seda vabatahtlikud üle maailma ja nad teevad seda vaid soovist muuta programmi paremaks ning kasutajasõbralikumaks. Pole sugugi harvad juhtumid, kus tasuta saab programmi, mida regulaarselt uuendatakse ning millele pakutakse ka eestikeelset versiooni. Samas uueneb raha eest ostetav alternatiiv harva, sisaldab turvaauke ning sel puudub ka eesti keele tugi.
  Üks enim kasutatud programme arvuteis on veebibrauser. Microsofti levitatava Internet Exploreri asemel võib kasutusele võtta näiteks tasuta ja eestikeelse Opera või eelmisel nädalal suure meediakäraga turule tulnud (samuti tasuta ning peatselt ka eestikeelse) Mozilla Firefoxi. Esialgu piisab ehk ka mitme brauseri samaaegsest kasutamisest, et leida teie vajadustele sobivaim.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.