Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
PM: Eesti lihatööstustel napib korralikku seapekki
Seakasvatajad kasvatavad vähepekise lihaga sigu, jättes sellega lihatööstused raskustesse, sest maitsva vorsti tegemiseks on vaja ka korralikku pekki.
Lihatoodete tarbimise trend liigub võimalikult vähese rasvasisaldusega liha tarbimise suunas. Seetõttu kasvatavad ka farmerid pigem õhukese pekikihiga loomi. Praegu ei ole harulduseks ka keskmiselt enam kui 60 protsendini küündiv punase liha osakaal, kirjutab Postimees.
Taiprotsenti suurendama ärgitavad seakasvatajaid ka tööstused, kes maksavad normist kõrgema määra eest lisatasu. Eestlaste seas populaarse Ungari peki, aga ka Krakovi ja lastevorsti tegemiseks on aga vaja korralikku seapekki.
Vastse-Kuuste Lihatööstuse juhi Urmas Jürgensoni sõnul on võimalik osa pekist saada siiski Eestist, sest kõigis lihapartiides leidub ka pekisemaid loomi.
«Talvel, kui eestlased hakkavad rohkem näiteks Ungari pekki sööma, tuleb seda vajadusel siiski sisse osta,» rääkis ta.
Pekist liha on võimalik osta näiteks naabrite lätlaste käest, kellel on veel mitmeid farme, mis ei ole hoogsa tõuaretusega kaasa läinud ja kus taiprotsent on praegusest tasemest madalam.
Rakvere Lihakombinaadi juhi Olle Hormi sõnul saavad nemad vajaliku peki enamasti tütarfirmast Ekseko, kust vahel leiab ka pekisemaid loomi.
Hoopis suuremaks probleemiks on Hormi hinnangul Eestis aga see, et stabiilse kvaliteediga peekonit on siit ikka veel raske leida, sest nii kiiresti ei ole sigade tõuaretus arenenud. Kvaliteet kõigub, kord on peekon väga korralik, kord jällegi tagasihoidlik.