Raivo Sormunen • 23. november 2004 kell 22:00

Apple?i pleier tõstis IT-sektorit

Piper Jaffray analüütiku kiidulaul Apple?i muusikapleieri kohta ja arvutitootja hinnasihi kahekordistamine tõstis esmaspäeval USA börsil nii asjaosalist kui ka kogu tehnoloogiasektorit.

Investeerimisfirma analüütiku Gene Munsteri sõnul tõstab tarbijate rahulolu muusikapleieri iPod vastu ka teiste Apple?i toodete populaarsust, kirjutas uudisteagentuur Reuters. Piper Jaffray tõstis Mac-arvutite tootja hinnasihti 52 dollarilt 100 dollarini.

Väärtpaber tõusis uudise peale nelja aasta kõrgeima tasemeni (11%, 61,35 dollarit). Ka eilset päeva alustas aktsia väikse tõusuga.

Apple?i vastu suunatud entusiasm tõstis nii ettevõtte rivaalide kui ka kogu tehnoloogiasektori aktsiate hindu. Arvutitootjad IBM ja Dell kosusid päevaga 0,6?0,7%. Tehnoloogiasektori liikumisi jälgiv Nasdaqi koondindeks tõusis samuti 0,7%, tasemeni 2085,19 punkti.

Euroopas liikusid eile positiivselt metsandussektori aktsiad.

Maailma suurimad paberitootjad Stora Enso ja UPM-Kymmene hoiatasid esmaspäeval tarbijaid lähenevast paberi hinnatõusust. Investeerimispanga Goldman, Sachs & Co analüütiku sõnul on suurte paberitootjate hinnastrateegia muutmine positiivne kogu sektorile. Panga sõnul vähendab see ületootmist, mis senini on seganud paberi hinda tõusmast. Stora Enso oli kella viieks õhtul oma aktsiale lisanud 1,5% ja UPM-Kymmene 0,6%, tõusnud vastavalt 11,58 ja 16,26 euroni.

Hästi ronis eile ka odavlennufirma easyJet, mille 30. septembril lõppenud majandusaasta käive ja kasum ületasid möödunud aasta tulemusi vastavalt 17% ja 27% ning mis oli kella viieks õhtul lisanud oma hinnale 2,7% ning jõudnud 188,25 pennini.

Hetkel kuum