23. november 2004 kell 22:00

Mitmekesistunud lennuveod pakuvad erinevaid võimalusi

Tavapärase mere- ja lennuveo puhul tuleb mõista teenust, kus kaup liigub ühe ja sama veoviisiga ja veodokumendiga lähteriigist sihtriiki. Pikka aega ei olnud nende kahe kõrval palju muid alternatiive.

Viimasel ajal on ka Eesti turu jaoks vedajad ja ekspedeerijad arendanud ja loonud nende kahe konventsionaalse teenuse kõrvale muid lahendusi. Enim on tähelepanu pööratud lennutranspordi ja autotranspordi kombinatsioonile, kus lennutransporti kasutatakse kaupade kontinentidevahelisel lõigul ja autotransporti kontinendisisesel lõigul.

Suure tõuke sellise veoskeemi tekkimisele ja arengule on andnud autotranspordi kiire areng viimastel aastatel. Mitmed ekspedeerimisfirmad pakuvad täna Eesti ja Kesk-Euroopa vahel kindlate väljumis- ja saabumisaegadega autotransporditeenust, mis on võimaldanud osutada järjest usaldusväärsemat ja kindlamat teenust.

Euroopa-sisest regulaarset autotranspordi veovõrgustikku ära kasutades on ekspedeerijad laiendanud oma teenustepaketti, ühendades autotranspordi lennutranspordiga, ja saavutanud sellega ka kombineeritud veo puhul tunduvalt suurema kindluse transiitaja osas.

Kombineeritud vedu sobib suurematele saadetistele, mille puhul ei ole kõige olulisem kiire tarneaeg. Samas kompenseerib mõnepäevase kuni nädala võrra pikema transiitaja tunduvalt odavam veohind. Olenevalt lähtepunktist võib kogu veo hind olla kuni 30% madalam.

Kombineeritud teenust kasutatakse eelkõige kaupade mandritevahelisel transpordil, lisaks Kaug-Idale võib olulise suunana mainida ka Põhja- ning Lõuna-Ameerikat.

Kombineeritud vedu osutatakse ka ekspordisuunal, mille puhul on esimene lõik veost korraldatud autotranspordiga näiteks Frankfurti ja sealt edasi lennutranspordiga sihtpunkti. Raskete ja/või suuregabariidiliste kaupade puhul võib tarneaeg kombineeritud teenuse puhul olla samasugune nagu tavalennuteenusel. Seda sellepärast, et Tallinna lennujaama opereerivad kõik lennufirmad lennukitüüpidega, mis ei võimalda väga suuri saadetisi lennukiga transportida ning seetõttu veetakse need niikuinii lennuautodega mõnda suuremasse lennujaama, näiteks Helsingisse. q

Autor: Merle Lichtfeldt

Hetkel kuum