Raivo Sormunen • 2. detsember 2004 kell 22:00

Investor Toomas spekuleerib Hansapanga aktsiatega

Toomas müüs oma 2200 pangandusfirma aktsiast tuhat 10. novembril hinnaga 8,40 eurot (131,43 krooni) tükk. Mai keskpaigast toimunud aktsia hinna 43protsendise tõusu kõrval tegi investor Toomasel otsustamise lihtsamaks ING, mis oli ülikiiresti tõusnud aktsiale andnud päev varem müügisoovituse. Hollandi investeerimispanga märkused on viimastel aastatel olnud panga kohta küllalt täpsed ning Toomas lootis, et ka seekord. Kuid hetkel kirjatükki kirjutades tuleb siiski juba korrata igihaljast tõde: kahtle kõigis ja kõiges.

Esimestel nädalatel õigena tundunud müügiotsusesse lõi novembri lõpul mõra Hansapanga finantseesmärkide tõstmise teade, pärast mida leidis aktsia uue jõu.

Iseenesest ei olnud prognooside tõstmine üllatus. Ehkki investoreid enim erutavat maksude-eelse tegevuskasumi kasvuprognoosi tõsteti 10%-lt 15%ni, polnud vist palju aktsionäre, kes sellist numbrit sisimas juba varem ei lootnud. Olid ju panga viimased tugevad kvartalitulemused viidanud finantseesmärkide tõstmisele. Tegelikult tunduvad Hansapanga finantseesmärgid pärast uuendamist märksa loogilisemad. Nimelt sobib 15% tegevuskasumi kasv ja 20% omakapitali tootlus märksa paremini kokku panga dividendistrateegiaga, mis näeb ette 30% puhaskasumi jagamist. Väiksema tegevuskasumi kasvu korral peaks pank dividende enam maksma, et oma 20% omakapitali tootlust hoida.

Ehkki Toomas on jõudnud juba oma müügiotsust kahetseda, loodab ta siiski, et tal õnnestub Hansapanga aktsiat madalamalt tasemelt tagasi osta. Investeeringut Hansapanga aktsiatesse peab ta endiselt igati mõistlikuks.

Toomas arutas, et Hansapanga müügist tekkinud kasumit tuleks tal vähendada ning müüa detsembris maha osa oma kahjumis olevaid aktsiaid. Kõne alla võiks tulla ka Nokia aktsia, mida võib ju hiljem soovi korral tagasi osta.

Möödunud kuu esimesel poolel tuli oma korralike kolmanda kvartali tulemustega välja tööstusseadmete rentija Rakentajain Konevuokraamo. Lisaks teatas ettevõte otsusest maksta lisadividende 0,30 eurot aktsia kohta. Lisades siia veel kevadel saadud 0,50 eurot aktsia kohta, saame 7eurose väärtpaberi jaoks väga tugeva dividenditootluse.

Hetkel kuum