2. detsember 2004 kell 7:32

Statistikaamet: III kvartalis kaubandusettevõtete käibe kasv aeglustus

III kvartalis oli kaubandusettevõtete käive mullu sama ajaga võrreldes vaid 12% suurem, mis jääb eelmiste kvartalite tulemusele alla, teatas Statistikaamet.

Aasta esimestel kvartalitel kasvas kaubandusettevõtete käive eelmise aasta sama ajaga võrreldes 14% ja 18%.

III kvartalis oli kaubandusettevõtete realiseerimise netokäive 37,9 miljardit krooni ja kulud 36,4 miljardit krooni. Kaubandusettevõtete kogukasum oli 1,6 miljardit krooni ja puhas lisandväärtus 3,7 miljardit krooni. Kaupade juurdehindlus oli 19% ja kaubavarude müügiaeg 36 päeva.

Sõiduki- ja hulgikaubandusettevõtted müüsid III kvartalis kaupa hulgi 23,2 miljardi krooni eest. 15% kaupade hulgimüügist andsid sõidukikaubandusettevõtted, 38% kütuse, metalli, ehitusmaterjali, keemiatoodete ja jäätmete, 15% toidukaupade, jookide ja tubakatoodete ning 32% muud hulgimüügiettevõtted. Kaupade hulgimüük suurenes 2003. aasta III kvartaliga võrreldes 2,7 miljardit krooni ehk 13%.

Sõiduki- ja jaekaubandusettevõtted müüsid III kvartalis kaupa jae 10,2 miljardi krooni eest. Kaupade jaemüük suurenes 2003. aasta III kvartaliga võrreldes 1,3 miljardit krooni, mis on püsivhindades 12% enam. Kaupade jaemüügist andsid spetsialiseerimata toidukaupade kauplused 41%, sõidukikaubandusettevõtted 20% ning muud jaekaubandusettevõtted 39%.

Viimasel viiel aastal on kaupade jaemüük näidanud kasvutrendi.

Hetkel kuum