PM: Eesti kukkus Euroopa e-liidri kohalt mahajääjate hulka

06. detsember 2004, 08:05

Viimase Euroopa Liidu innovatsiooniaruande järgi on Eesti e-tõus muutunud languseks.

Novembri lõpus avalikustatud Euroopa innovatsiooni tulemustabel paigutab Eesti koos Austria, T?ehhi ja Itaaliaga ühemõtteliselt lahtrisse «mahajääjad». Kuigi Eesti positsioon innovatsiooniindeksis on üsna keskmine ning teistest Ida-Euroopa riikidest eespool, on meile saatuslikuks saanud innovatsioonialane paigaltammumine, kirjutab Postimees.

Võrreldes muu Euroopa keskmiste muutustega on meil teaduse ja insenerialal koolilõpetajate hulk vähenenud, samuti on Eesti miinuses kõrgtehnoloogiaettevõtetes töötavate inimestega arvuga ning patentide arvuga. Euroopa liigub meile kiiresti järele ka Eesti ühe senise võtmenäitaja ? elaniku kohta tehtavate infotehnoloogiakulutuste osas.

Majandusminister Andrus Ansip ütles, et ei pea värsket uuringut Eesti jaoks ülitraagiliseks, sest suur osa langusest on põhjustatud sellest, et mõnel aastal registreerivad siinsed firmad rohkem patente, mõnel aastal vähem.

Samas maadleb kogu Ida-Euroopa Ansipi sõnul probleemiga, et Lääs on tehnoloogia omanik ja Ida sellesama tehnoloogia kasutaja, kusjuures teerajajad ja rohkem raha teenijad on need riigid, kes on tehnoloogia omanikud.

Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi direktor Erik Terk näeb uuringutulemustes Eesti jaoks ohu märke. «Üllatav oli minu jaoks üks asi ? küsimus, kas kahe aasta jooksul on välja lastud uusi või oluliselt uuendatud tooteid või teenuseid, selle järgi oli Eesti praktiliselt kõige sabas,» rääkis Terk. «Kui me mõned aastad tagasi uuringu tegime, oli Eesti tulemus suhteliselt kobe. Aga vahe on nii suur, et siin peab olema tegelik tagasiminek.»


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing