Pikk iseseisvuspäeva nädalavahetus meelitas soomlased Tallinna

Liis Kängsepp 07. detsember 2004, 00:00

Eile hommikul ronis Raekoja platsi jõululaada ühe müüja sõnul intelligentse välimusega armas vanahärra raeplatsil trepi otsa ja soovis karjudes üle väljaku kõigile rahvuskaaslastele head iseseisvuspäeva. Vanahärra olnud silmanähtavalt pisut napsune ning talle vastas tänades sama napsuste soomlaste koor.

?Iseseisvuspäeva sattumine esmaspäevale mõjutas meid väga positiivselt,? oli Sokos Hotel Viru majutusjuht Anu Soosaar rõõmus ja oli ka põhjust ? sel nädalavahetusel polnud hotellis mitte ühtegi vaba tuba. ?Aprillist alates on täis nädalavahetused tavalised asjad, aga see, et sügisperioodil pühapäeval maja niimoodi täis on, see on küll haruldane.?

Siiski mitte kõik soomlased ei saabunud Tallinna vaid pidutsema ? Viru hotellis ööbis nädalavahetusel 400 inimest, kes tulid Tallinna Soome iseseisvuspäeva tarvis koostatud paketiga, kus sees Estonia teatri ooperikülastus.

?See pakett oli tehtud seda silmas pidades, et 6. detsember on esmaspäev ja iseseisvuspäev,? tunnistas Soosaar. ?Sellist kultuuripaketti tuleb talve jooksul veel, aga kindlasti ei müü ta maja täis.?

Eile hommikul valitses Viru hotelli fuajees aktiivne sagimine ja reisijuht Erija Merillä tunnistas, et sel nädalavahetusel viibis tõesti soomlasi Tallinnas tavapärasest rohkem.

?Laevad olid ikka täitsa täis,? sõnas Merillä, kes saabus Eestisse laupäeval ja sõitis tagasi eile pärastlõunal pärast viimast ostureisi Rocca al Mare keskuses. ?Meil oli kohe mitu bussitäit inimesi kaasas.?

Merillä grupiga kaasas olnud Timo Vuolle tunnistas, et Eestisse sõitis ta tõesti peamiselt seetõttu, et esmaspäeval ei pidanud tööle minema.

Selle põhjusega nõustusid ka Timo rahvuskaaslased sadamas. Nii näiteks tunnistasid Timmu ja Erja Joensivu, et pikk nädalavahetus oli nende jaoks hea põhjus lapsed koju jätta ja kahekesi kodust kaugemale sõita.

?Tulime siia ostma jõulukingitusi ja muidugi ka õlut,? ütles Erja. ?Sinepit ostsime ka,? lisas Timmu.

Kui teised küsitletud soomlased rõhutasid pigem jõulukingituste ostmist, siis sadamas laeva oodanud Hannu ei teinud saladust ? tema tuli Romantikaga kruiisile ja ostis kaasa ainult õlut, viina ja vitamiine. ?Tulin, sest mul on vaba päev,? rääkis Hannu apteegis viibivat abikaasat oodates. ?Muidu ma oleksin töö olnud. Jõulukingitusi ma ei ostnud.?

?Täna (eile ? toim.) hommikul üks soomlane ostis laulva koera, mida tavaliselt väga ei osteta. See oli küll parajalt purjus,? rääkis Viru keskuse aatriumis Kaubamaja klienditeenindaja Katrin Tõlk. ?Laupäeval oli neid küll liikumas ja käivet tegid nad ikka korralikult,? lisas Tõlk, kelle sõnul on soomlaste seas kõige kuumem kaup pehmed mänguasjad, sokid ja kosmeetikakomplektid.

Raekoja platsi jõululaadal käsitööd müüva Piibe Piiburi kioski käivet kasvatasid enamasti labakuid ostvad soomlased tuntavalt. ?Pühapäev oli mul kõige suurema käibega päev, mis nelja aasta jooksul on olnud,? rõõmustas Piibe.

Pühapäeva õhtuses MTV3 uudistesaates spekuleeriti, et viimati trügisid soomlased Tallinna ostureisile nõnda võimsalt tänavu juunikuus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing