Eesti sõdib audiitorfirmade kontrolli vastu

07. detsember 2004, 17:17

Valdav enamus Euroopa rahandusministreid toetas sel teisipäeval audiitorfirmade kvaliteedi ja sõltumatuse kontrollimist, Eesti koos Soomega oli kontrolli vastu.

Dow Jonesi andmetel soovib Euroopa Liit audiitorfirmasid kontrollile allutada Enroni laadsete finantskatastroofide ennetamiseks, kuid Eesti ja Soome sõdivad audiitorite kontrolli vastu, soovides väikestele ja keskmistele audiitorfirmadele hindamisest vabastust. Prantsusmaa keeldus ses küsimuses hääletamast.

Euroopa Parlamendi kehtestatud reeglid seaksid ranged nõuded audiitorite kvalifikatsioonile ja nende järgi kavatsetaks mõõta audiitorite sõltumatust. Ühtlasi abistaksid reeglid liikmesriike uute auditistandardite väljatöötamisel.

Praegu pole veel selge, kas audiitoreid hakkaks kontrollima nende endi hulgast valitud ülevaataja või sõltumatu institutsioon. Näiteks Prantsusmaa pooldab audiitorite endi järelevalvesüsteemi.

Lahkhelid on ka selles osas, kas uued reeglid peaksid sisaldama teenuste loetelu, mida auditor ei tohi kliendile osutada, kelle raamatupidamist kontrollib. Ameerika Ühendriikide raamatupidamise valvekoer, Public Company Accounting Oversight Board, hoiatab audiitoreid infotehnoloogialahenduste hankimise ja hooldamise ning vara väärtuse hindamise eest.

Prantsusmaa ja Belgia on ühel meelel audiitoritele esitatavate nõudmiste suhtes, mida nad soovivad Euroopa Liidu seadusandluses näha. Teised, näiteks Inglismaa, kutsuvad välja töötama pigem reegleid, mis välistaksid huvide konflikti tekkimise audiitorite tegevuses.

Kuni Euroopa Parlament otsib alles tegutsemise piire, aitavad need reeglid meil vähe ennast kaitsta, ütlevad audiitorid ise. ?Meil on tekkinud usalduskriis,? ütles Henri Olivier, Eiroopa Raamatupidajate Föderatsiooni peasekretär. ?Kui paljud juhtumid lõpevad ettevõtte kokkuvarisemisega, süüdistavad investorid audiitoreid väga tugevalt ning see on vigu vältivate audiitorite suhtes ülekohtune,? selgitas Olivier.

Audiitorid tahavad, et Euroopa Liit paneks paika audiitorite usaldusväärsust tagavad soovitused. Sellised piirangud on audiitoritele juba kehtestanud Saksamaa ja Austria. Paljud väikesed audiitorfirmad teisteski riikides soovivad oma usaldusväärsust kindlustada neile kehtestatud reeglitega, sest Enronit auditeerinud Andersen varises peale kliendi krahhi ka ise kokku, märkis Dow Jones.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing