• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kiire inflatsioon on isegi hea

  Statistikaamet on kahel järjestikusel päeval avaldanud positiivseid majandusnäitajaid. Sisemajanduse kogutoodang kasvas kolmandas kvartalis 6,2 protsendi võrra, mis on tervelt protsendipunkti võrra kõrgem kui aasta tagasi. Eile saime teada, et inflatsioon on meil praegu kolme aasta kiireim ehk 4,7 protsenti.
  Kui oodatust kiirem majanduskasv rõõmustab meid kõiki pole inflatsiooni osas paljud minuga ilmselt nõus. Ega esimese hooga poleks isegi, aga kui arvestada neid kahte näitajat koos üldise pildiga nii Eestis kui ka väljaspool seda, siis arvan, et see on pigem positiivne kui negatiivne. Arvan, et palju halvem oleks taoline olukord, kus majandus kasvaks kiiresti, aga inflatsioon oleks madal. Ma ise ei kujutan taolise olukorra kujunemist vaid siis, kui kohalikule turule tuleks massiivselt välisfirmasid, kes paiskaks müügile dumpinghindadega kaupa.
  Tegelikut on taoline oht isegi olemas, kui järgmisel aastal tuleb kauaoodatud Saksa jaekett Lidl, kes kõigi eelduste kohaselt peaks hinnad alla suruma. Kui aga täna oleks inflatsioon nullilähedane, nagu see oli aasta tagasi ja selle aasta alguses, siis võiks taoline olukord endaga kaasa tuua deflatsiooniohu, mis pärsiks ettevõtluskeskkonda päris tublisti.
  Kui Euroopa Liiduga liitumise järgset inflatsiooni kiirenemist poleks tulnud, oleks Eesti majandus seisnud tugeva pähkli ees. Keskpangal rahapoliitika kujundamisel praktiliselt mingeid hoobasid ei ole. Tõsi, meie õnn, et Euroopa majanduskasv on aeglane ning Euroopa Keskpanga baasintressile on surve pigem alla, mitte üles. Üleeile teatas investeerimispank Goldman Sachs, et baasintress langeb järgmisel aastal koguni 1,5 protsendile, mis elavdab tõenäoliselt meie majandust. See aga tähendab, et inflatsiooni aeglustumist tõenäoliselt ei tule. Loodetavasti annab intressimäärade alandamine lõpuks soovitud impulsi Euroopa majandusele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.