Börsikommentaar: Kas terendub uus börsimull?

09. detsember 2004, 09:46

Aktsiate hinnad on viimastel päevadel nii kiiresti tõusnud, et paratamatult tekib küsimus, kas tegu pole taas mulliga ja kordumas 1997. aasta börsikrahh.

Ettevaatlik tasuks muidugi olla. Aktsiate hinnad Tallinna börsil on kerkinud peamiselt välismaiste portfelliinvestorite aktiivsuse tõttu, aga need investorid on hästi mobiilsed ning juhul, kui nad leiavad vajaduse, võivad oma investeeringud kiiresti välja viia. See tooks aga endaga kaasa tänastes tingimustes krahhi.

Julgustab aga asjaolu, et mingit halba uudist ega ajendit Eestist investeeringuid välja viia mitte kusagil silmapiiril ei paista. Vastupidi, uudisteagentuurid paiskasid eile eetrisse uudise, et Riigikogu võttis vastu eelarve, mis ainsana kevadel Euroopa Liiduga liitunud kümnest liikmesriigist on ülejäägiga. Välisinvestorite silmis on positiivne veel asjaolu, et Eesti on üks kõrgeima riskireitinguga Ida-Euroopa riike ning liitunud Euroopa valuutavahetusmehhanismiga ERM2.

See aga tähendab, et Eesti investeeringute geograafiline risk on võrreldav Lääne-Euroopa omaga. Euroopa investorite jaoks on valuutarisk null aga investeeringute tootlused on sarnased arenevate turgudega. Arenevatel turgudel aga hakkavad tekkima probleemid. Eile tuli teade, et Vene valitsus esitas suure maksunõude sealse suuruselt teise mobiilioperaatorile, VimpelCom, mis oli analoogiliselt Jukosele läänelik ettevõte. Esimesed ärevad uudised tulevad ka Hiinast.

Seega, Eesti on täna endiselt heaks investeeringupiirkonnaks ja börsikrahhi lähiajal mina ei näe. See aga ei välista, et iga mõne kuu tagant tuleb sügavamat sorti kasumivõtt. Aga aktsiainvesteeringute puhul ei tohi muretu olla mitte kunagi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing