ÄP fototoimetus • 9. detsember 2004 kell 22:00

Leedu ootab järgnevate aastate majanduskasvuks 7 protsenti

?Järgmised kolm aastat jätkab meie majandus 7protsendist aastakasvu,? vahendas Leedu presidendi Valdas Adamkuse sõnu agentuur Bloomberg.

Adamkuse sõnul pole takistusi selleks, et Leedu saaks kolme aasta pärast koos Eesti ja Sloveeniaga kasutusele võtta euro.

Leedu vastab juba täna eelarve defitsiiti, riigi võlakoormat ja intressimäärasid puudutavatele tingimustele. Oktoobris oli inflatsioon Leedus 3%, kuu varem 3,3%. Samuti on tugevnenud Leedu litt.

Adamkuse sõnul euro kasutuselevõtule suure tõenäosusega referendumit ei eelne. ?Meil oli juba referendum seoses Euroopa Liitu astumisega ja vastus oli niivõrd ülekaalukalt ?jah?, et uue referendumi korraldamine oleks ainult raha ja aja raiskamine,? ütles Adamkus.

Praegu otsivad leedukad aktiivselt väliskapitali, mille toel laiendada oma biotehnoloogia valdkonda ja teisi teaduspõhiseid tööstusharusid. Leedu president on sel nädalal Londonis Balti investeeringuid käsitleval konverentsil, kus on koos mitmed oluliste firmade esindajad, näiteks on Londonis esindatud Põhja-Ameerika suurim paberitootja International Paper Co. ja maailma suurim kindlustaja American International Group.

?Me pole küll sama odavad kui hiinlased, aga me oleme siiski odavad ja me saame lisaks pakkuda kasumi pealt madalaid makse,? rääkis Adamkus. ?Meie inimesed otsivad pingsalt võimalust teha tööd ja teenida raha.?

Leedu keskmine palk on praegu umbes 5500 krooni kuus ja üksikisiku tulumaksu määr on 33%, seda plaanitakse praegu alandada.

Leedu suurim investeerija on praegu TeliaSonera AB ja Ühispanga emafirma SEB AB.

Autor: ÄP

Hetkel kuum