9. detsember 2004 kell 22:00

Soome teeb telekomi rahaks

Kolmapäeval müüs Soome valitsus 1998. aastast arvates neljandat korda telekomi aktsiaid, teenides TeliaSonera 250 miljoni aktsia müügist 17,5 miljardit krooni. Ostjateks olid rahvusvahelised ning Skandinaavia riikide institutsionaalsed investorid.

Kokku on Soome riik saanud algselt Sonera ja 2002. a liitumise järel Rootsi Teliaga nüüd esmakordsest TeliaSonera aktsiate müügist 120,4 miljardit krooni. Soome riigi osalus TeliaSoneras on kahanenud 19,1 protsendilt 13,8 protsendile.

Soome transpordi- ja sideministeeriumi arvestuste kohaselt on Soome riik olnud telekomi aktsiate müügis edukam kui teised Euroopa riigid. Vähemalt tulu osas elaniku kohta, mis on üle 23 000 krooni, ütles Kauppalehtile ministeeriumi osakonnajuhataja Samuli Haapasalo. Soome järel teisel kohal on Iirimaa.

Nii Soome valitsuse kui ka analüütikute hinnangul oli praegu telekomi aktsiate müügiks päris hea aeg. Läinud kuul oli TeliaSonera aktsia viimase kahe ja poole aasta kõrgeimal tasemel, makstes 41,5 SEKi (72 krooni). Maikuust on TeliaSonera aktsia kallinenud kolmandiku võrra.

Viimased kaks päeva on aktsia aga langenud, sest müügiga samal päeval tuli uudis TeliaSonera kaua aega kahjumis tütarfirma International Carrier raamatupidamisväärtuse mahakandmisest. See tähendab neljandas kvartalis 5,95 miljardi krooni suurust ühekordset kulu ning 21 miljardi krooni eest tehtud investeeringute nulliks muutumist. Äriidee oli välja ehitada oma võrk, mille mahtu saaks teistele operaatoritele välja üürida. Tegelikkuses kujunes nõudlus arvatust väiksemaks ning turul tekkis suur ülepakkumine ja hinnasurve.

Müügitehingut kommenteerides leidsid analüütikud, et positiivne on riigi osaluse vähenemine ja aktsia likviidsuse kasv. ?Riigi osaluse vähenemine on alati hea ning veelgi parem oleks, kui ka Rootsi riik sellest eeskuju võtaks,? kommenteeris agentuurile Bloomberg Opstock Securitiesi analüütik Olli Kähkönen.

Rootsi majandusminister Thomas Östros kinnitas aga kolmapäeval, et riigil pole praegu plaani aktsiaid müüa ega 45,3% osalust vähendada. Nii Soome kui ka Rootsi parlament on andnud loa kõik riigile kuuluvad TeliaSonera aktsiad ära müüa. Samuti näeb riigi osaluse järk-järgulise vähendamise ette aktsionäride leping, kuid praegu ei ole see aktuaalne, ütles minister.

TeliaSonera nõukogu esimehe Tom von Wymarni sõnul ei muuda Soome riigi osaluse vähendamine praegu võimu jagunemist firma juhtkonnas. Seda reguleerib aktsionäride leping, kus on kindlaks määratud, mitu kohta kuulub Soomele ja mitu Rootsile. Kvoodid kaovad tuleva aasta kevadel.

Soome valitsuse aktsiate müüki vahendas Morgan Stanley, mis ajalehe Wall Street Journal andmeil sai tehingust 15 miljonit eurot kahju. Morgan Stanley garanteeris hinna 39,95 SEKi, kuid tehing toimus hinnaga 39,20 SEKi.

Hetkel kuum