Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pikenevast elueast tulenevad muutused

  Arenenud riikide pikenevast elueast ja vananeva elanikkonna suurenevast suhtest tööealisesse elanikkonda on räägitud palju. Käesoleva artikliga vaatlen, kuidas reageerib avalik- ja erasektor elanikkonna vananemisele Jaapanis, kus 65aastaste ja vanemate osa kogurahvastikust on 19,5 protsenti, ning eluea eeldatav pikkus naistel on 85,6 ja meestel 78,6 aastat. Eestis on vastavad näitajad 16,2 protsenti, 77 ja 65,2 aastat.
  Ametlik pensioniiga Jaapanis on 60, kuid riik soodustab töötamise jätkamist veel viis aastat, kui töötaja seda soovib. Noored pensionärid on kogutud säästude ning era- ja riikliku pensioniga turul atraktiivsed oma ostujõu poolest. Pakutakse reise vanemaealistele kodu- ja välismaale, eriti välismaal pole siiani väheste puhkepäevadega töötanud pensionärid eriti käinud.
  Suuremad supermarketid reklaamivad iganädalaselt soodushinnaga spetsiaalseid tooteid vanemaealistele. Poodi minnes on eraldi osakond vanemaealiste vajadustele vastavate toodetega.
  Supermarketite pingutuse eesmärk on saada eakate elanike grupp oma igapäevaseid sisseoste tegema just oma poodi ja selle nimel püütakse luua sobiv keskkond. Näiteks luuakse ?ise kasutan ? ise koristan? stiilis sööginurk, kus saab koos istuda ja poest ostetud lõunat süüa. See teenus on praktiline palju vaba aega omavatele ja koosistumist harrastavatele pensionäridele. Ostukogemust poes parandab ka suurema fondi kasutamine hinnasiltidel.
  Trendist ei ole maha jäänud mobiilifirmad, kes pakuvad pensionäridest esmakasutajatele suurte numbriklahvidega lihtsate funktsioonidega mobiiltelefone. Nõudlikumale kasutajale pakutakse täisfunktsionaalset sõnumi- ja e-postiteenuse ning pildistamisvõimalusega mobiiltelefone, millel on kasutaja eale vastavalt suure tekstifondiga ekraan ja lihtne kasutusjuhend.
  Need on ainult mõned näited, kuidas elanikkonna demograafilised muutused kohandavad pakutavate toodete ja teenuste turgu ning sunnivad firmasid välja tulema uute ideedega üha suureneva vananeva elanikkonna grupi vajaduste rahuldamiseks.
  Riik tahab vaatamata sündivuse vähenemisele ja rahvastiku vananemisele parandada 21. sajandil elanikkonna vitaalsust. Enamik pensionäre on aktiivse ja tervisliku eluviisiga, käiakse tervise- ja matkaradadel, tegeldakse spordiga ja osaletakse vabaaja gruppides. Linn pakub pensionäridele peenralappe, võimalust vabatahtlikuna kaasa lüüa rahvaürituste organiseerimisel ning soodustab spordisaalide ja ujulate kasutamist.
  Uurimused näitavad, et 90% üle 65aastastest elab iseseisvalt ega vaja pikaajalist abi.
  Autor: Janika Bachmann Suzuki
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Pensionifondide varade maht jätkas kahanemist
Pensionifondide varad olid II kvartalis kokku 5,80 miljardit eurot, kahanedes 5% ehk 0,34 miljardit ja aastaga 19% ehk 1,34 miljardi euro võrra, nähtub Eesti Panga investeerimis- ja pensionifondide statistikast.
Pensionifondide varad olid II kvartalis kokku 5,80 miljardit eurot, kahanedes 5% ehk 0,34 miljardit ja aastaga 19% ehk 1,34 miljardi euro võrra, nähtub Eesti Panga investeerimis- ja pensionifondide statistikast.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.