Raivo Sormunen • 3. oktoober 2005 kell 22:00

Veefirmal üksteist tõusupäeva järjest

Tallinna Vee aktsia tõusis eile üheteistkümnendat päeva järjest. Sulgemishinnaks jäi 14,85 eurot (232,35 krooni) ehk 3,5% enam kui möödunud reedel. Alates 16. septembrist on veefirma aktsia kosunud 16,9% ja aktsiate avaliku esmaemissioonihinda (IPO-hinda) arvestades koguni 60,5%.

Tallinna Vee aktsia nii tugevaks tõusuks ühtegi mõjuvat põhjust ei ole. Ettevõtte üks suuromanikke Tallinna linn kinnitas küll septembri alguses veefirma 2006. aasta tariifide tõstmise (9,6%) taotluse, kuid seda oli ka oodata. Tallinna Veel on õigus tõsta oma teenuste hindu 2010. aastani ning osutada Tallinnas ainuisikuliselt vee- ja kanalisatsiooniteenust 2015. aastani. Võib arvata, et mõlemad ajaterminid nihkuvad lähitulevikus veelgi kaugemale.

Ehkki aktsiahinna trendi vastu võidelda ei maksa, võib Tallinna Vee aktsiat juba kalliks pidada. Dividendiaktsiaks peetava veefirma omanikutootlus on langenud aktsia kiire hinnatõusu tõttu pärast börsiletulekut 3,9 protsendilt 2,4 protsendini.

Investeerimispanga CAIB poolt augustis antud hinnasiht Tallinna Vee aktsiale oli 11,69 eurot (182,91 krooni). Hansapank on öelnud, et nende arvates võiks aktsia väärt olla 10?11 eurot. Mõlemad sihid kõvasti alla aktsia praeguse turuhinna.

Korraliku 3,2%-lise tõusu tegi eile Harju Elektri aktsia. Väärtpaber sulgus viimase kuu kõrgeimat taset tähistaval 4,49 eurol (70,25 kroonil).

Harju Elekter teatas eile hommikul, et teenis temale kuuluvate PKC Group Oyj aktsiatelt kolmandas kvartalis 48,7 mln krooni finantstulu (2,9 krooni aktsia kohta).

Ehkki PKC aktsiate hinnamuutus Harju Elektri rahavooge ei paranda peaks investorid tundma ettevõtte finantsinvesteeringu kasvust rõõmu. Kokku kuulub Harju Elektrile 1,83 mln PKC Oyj aktsiat, turuväärtusega 346 mln krooni. See teeb 20,6 krooni aktsia kohta.

Läbi statistiku pilgu vaadates oli eilne päev Tallinna börsil harukordne. Nimelt tehti tehinguid kõigi neljateistkümne börsifirmaga, kusjuures kõigi aktsiate hinnad muutusid.

Hetkel kuum