Ülo Toomsalu • 14. detsember 2005 kell 6:12

PM: Kantsler Järvani lahkumine ohustab euro tulekut

Eesti eurole ülemineku peakoordinaatori, rahandusministeeriumi kantsleri Aare Järvani lahkumine võib pidurdada Eesti liitumist Euroopa ühisrahaga.

Järvan juhtis kantslerina eurole ülemineku asjatundjate komisjoni, mis kureerib eurole ülemineku protsessi. Rahandusminister Aivar Sõerd on aga otsustanud tuleva aasta jaanuari lõpust kantsleriks määrata oma senise abiministri Tea Varraku. Järvanit loodetakse küll edaspidi ministeeriumi ridades näha, kuid seni pole kindel, et mees pakkumise vastu võtab, kirjutab Postimees.

Lisaks Järvanile kuuluvad euroga tegelevasse komisjoni justiits-, sise- ja majandusministeeriumi kantslerid ning Eesti Panga ja riigikantselei esindajad, kelle juhtimise all tegutseb hulk spetsiifiliste ülesannetega töörühmi.

Endise Eesti Panga asepresidendi Järvani maine Euroopa Komisjonis ja Euroopa Keskpangas on väga hea, mistõttu tema väljavahetamine võib asjatundjate hinnangul anda kõige tulisemal eurole ülemineku ettevalmistamise ajal Eestist väga halva signaali.

Lisaks tekitab euroskeptiliste seisukohtadega esinenud Rahvaliidu poliitiline kantslerivahetus hirme, et eurole üleminekut võidakse hakata pidurdama.

Sõerd kinnitas eile siiski Postimehele, et valitsus ei ole muutnud oma kava minna eurole üle 2007. aastal. Tema hinnangul ei tohiks Järvani võimalik lahkumine ministeeriumist protsessi kuidagi mõjustada, sest korralikke spetsialiste leidub nii töörühmades kui ka ministeeriumis endas.

Respublikaani Olari Taali hinnangul on aga Järvan nii keskpanga rahapoliitika juhina kui ka riigi «rahakantslerina» Eesti rahapoliitika ja sellega seonduvalt ka Eesti eduloo üheks sümboliks. «Nii sisemaine kui välismaine usaldus meie majanduse vastu on väga otseselt seotud sõnumitega, mida poliitikud edastavad,» rääkis ta.

Hetkel kuum