Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ärihoone Ferrum Kuressaares ? mulle meeldib see maja

  Ferrumi maja võib Raivo Puusepa hinnangul pidada viimase aja kõige keskkondlikumaks hooneks. Tänu roostes terasplekiga kaetud kelpkatusele ja II korruse frondile sekundeerivale I korruse paekiviosale sulandub hoone Kuressaare vanalinnale iseloomulikku katusemaastikku. Läbi dolomiidi tuleb mängu Saaremaa traditsiooniline ehitusjärjepidevus.
  Samal ajal ei ole hoone lihtne ortogonaalne kast. Tema kummalisust rõhutab väike plaaniline nihe, mis tekitab ühe lisakäigu läbi hoone. Kõnesolevas linnaruumis ei ole too käik iseenesest väga vajalik, sest hoone ole eriti suur, aga see-eest on kangialune huvitav.
  Ferrumi siselahendus on õnnestunud. ?On tunda, et loojad ? kunstnikud, arhitektid ? on olukorda kontrollinud,? täheldab Puusepp. Kui tavaliselt tahab tellija maksimaalselt renditavaid ruutmeetreid, siis Ferrumi I korruse vahekoridori ja II korruse suures avaras trepihallis on peale jäänud arhitektide mõte, seda vaatamata asjaolule, et tegemist on suhteliselt väikesemahulise hoonega.
  Mõlema Alver Trummali väljapaistva projekti, Ferrumi ja City Plaza puhul hakkab silma Estcone roll. ?Missioonitundega arendaja, kes iga senti põhimõttelise järjekindlusega ei loe,? lausub Puusepp. ?Minule sobivad irratsionaalsed ja kummalised kooslused, mis ei liigu arhitektuuriajakirjade moejoonel, vaid pigem ammutavad jõudu ajaloost, ajamärkidest ja konkreetsest keskkonnast,? mõtiskleb ta. Tavaliselt valibki Puusepp materjalid niisuguste seast, mis paika pannes või paika valades ei vaja enam täiendavat viimistlust, mis on naturaalsed ja suudavad aja jooksul talletada endas ajakihte. Projekteerimise algfaasis toimub koostöö sisekujundajatega: hakkab ju sisu alati vormist sõltuma ja hea tulem on kui Möbiuse leht, kus hea lahendus keerab ennast sisse ja vastupidi.
  ?Ferrumi hoone on huvitav ?arhetüüpne kuhi?, mis paneb enda peale vaatama-uurima, kuid arhitektide märgisüsteem, nende semiootiline lähenemine on paljudele arusaamatu,? mõtiskleb Raivo Puusepp. Arhitektuuri hinnates on sageli nii, et inimesed, heites hoonele pilgu ja sellesse ?mitte armudes?, püüavad näidata oma kompetentsi seda ?puu taha saates?. Ka vahetu emotsioon on hinnang, mis väärib oma ütlejat, ent samas jääb kaasaegses keerulises maailmas selline äärmine lihtsustus õõnsaks.
  Maju ei vaadata tavaliselt nii, nagu käiakse kunstinäitustel või kontsertidel, kus ollakse kohal ja pärast kommenteeritakse, et ?kuidas oli??. Maja vaatamine?hindamine piirdub sageli vaid sellest möödasõiduga ning oluline jääb märkamata. ?Siis ei saadagi aru ning tuld ja tõrva sülitades sellele ei mõeldagi, mis sõnumit tahtis arhitekt oma hoonega edastada,? nendib Puusepp.
  Autor: Tiina Kolk
 • Hetkel kuum
Andi Pleskovski: tänavuse aasta hea ja halb stsenaarium büroopindade turul
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Investorid läksid Enefit Greeni ja võtsid juhid pihtide vahele
Investeerimisklubi esimene börsifirma külastus Enefit Greeni kätkes endas põhjalikku sissevaadet ettevõttesse ning investorite võimalust küsida juhtidelt, mida hing ihkab.
Investeerimisklubi esimene börsifirma külastus Enefit Greeni kätkes endas põhjalikku sissevaadet ettevõttesse ning investorite võimalust küsida juhtidelt, mida hing ihkab.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Ministeerium värbas Ragn-Sellsi arendusjuhi asekantsleriks
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) uueks transpordi asekantsleriks kinnitati Sander Salmu, kes alustab ametis 13. märtsil.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Tele2 Eesti juht lahkub ametist
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.

Olulisemad uudised

Euroopa teeb vastukäigu USA rohetoetustele. Väiksemad riigid vaatavad kartusega
Selleks, et USA ei meelitaks Euroopast ära kõiki taastuvenergiasektori investeeringuid, soovib Euroopa Komisjon avada riigiabi kraanid veel kolmeks aastaks. Väiksemates liikmesriikides tekitab see muret.
Selleks, et USA ei meelitaks Euroopast ära kõiki taastuvenergiasektori investeeringuid, soovib Euroopa Komisjon avada riigiabi kraanid veel kolmeks aastaks. Väiksemates liikmesriikides tekitab see muret.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.