“Väike Beethoven” Energiakeskuses

ÄP 20. jaanuar 2006, 00:00

Alates eilsest pakub Energiakeskus näitusel “Väike Beethoven” avastamisrõõmu helide maailmas.

Väljapandud uute eksponaatide abil on võimalik näha erinevaid helisid pildina, teha katseid klaveri kõlakojaga, tunnetada käega helide liikumist, muuta oma kõne tundmatuks hääleks, tunda oma kehaga äikesemürinat ja palju muud põnevat.

Huvilised saavad tunda, mis tunne on olla kurt, samastades end helilooja L van Beethoveniga, kes kaotas loomingulisel tipphetkel kuulmise.

Saab katsetada oma kuulmise “teravust” ja uurida, mida näeb arst kõrva vaadates. Inimese keele- ja kõnevõime on täielikult sõltuv helide tajumise ja mõistmise võimest. Inimene suudab tajuda õhus levivaid helisid võnkesagedusega 20 kuni 20 000 Hz. Tajupiiridest kõrgemad ja madalamad sagedused on vastavalt ultraheli ja infraheli, mida inimene tavaliselt ei kuule. Kurttummad inimesed on kompenseerinud sõnalise kõne kui inimeste peamise suhtlusvahendi puudumise märksüsteemiga – viipekeelega, mida tutvustatakse samuti avatava ekspositsiooni raames.

Muusikaliselt iseloomustab helisid tämber, kõrgus ja tugevus, mida saab uurida ka mitmete eksponaatidega, näiteks katsetades valgussüntesaatoriga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing