EKP ei tõstnud intressi

Romet Kreek 03. november 2006, 00:00

Euroopa Keskpank jättis eilsel istungil intressi muutmata. Euroala baasintressiks on jätkuvalt 3,25 protsenti. Keskpank (EKP) võib anda signaali, et nad on valmis tõstma intressi tuleval kuul. Kõik 26 Bloombergi poolt küsitletud ökonomisti ootasid, et keskpank tõstab intressi alles detsembris.

Keskpank on mures, et kuue aasta kiireim majanduskasv kütab üles surve palgatõusuks. Samal ajal on langenud nafta hind jätnud tarbijate rahakotti ja ettevõtete kassadesse rohkem raha muudeks kulutusteks. Rahapakkumine, mida loetakse tulevase inflatsiooni indikaatoriks, kiirenes euroalal ootamatult septembris. Eurooplased muutuvad majanduskasvu suhtes aina optimistlikumaks. EKP juht Trichet peab samas manööverdama, kuna inflatsioon jääb ikkagi alla kahe protsendi, mis on EKP inflatsiooni taluvuspiir. Oktoobris langes inflatsioon 1,6 protsendini.

"Risk, et EKP tõstab tuleval aastal intresse, on kasvanud," ütles Commerzbanki ökonomist Michael Schubert. "Rahalised arengud on oodatust oluliselt tugevamad ning majandus näitab vähe märke hoo raugemisest."

"EKP ametnikud on mures inflatsiooni pärast, kuid samal ajal võib eelarve trimmimine Itaalias ja Saksamaal lüüa majanduskasvu," ütles Société Générale'i direktor James Nixon.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing