• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Helisev maailm

  Selles helide saginas panen pähe Bose QuietComforti kõrvaklapid ning kuulan vaikselt-vaikselt Mozarti "Väikest öömuusikat". Kerged kõrvaklapid mängivad tegelikult müra. Sama valjult, kui nutab laps või kärtsub naabrite raadio. Kuna aga targad klapid tekitavad seda müra täpselt vastupidises faasis, kuulen mina vaid vaikust. Need klapid jätavad täiesti uskumatu kogemuse - minu ümber on rahu.
  Kuid maailmas puudub rahu. Inimesed lobisevad igasugustel teemadel. Mõnikord on teemad vähetähtsad - seda meenutan vennale, kui saadan talle postkaardi rahvusvahelisel bla-bla-bla päeval. Tihemini lobisetakse tähtsatel teemadel. Mõnikord sedavõrd tähtsatel, et teised ei tohiks seda pealt kuulata - näiteks investeerimisnõustaja, kes peab keset kohtumist ootamatult vastu võtma kliendi telefonikõne.
  Babble Voice Privacy Machine tekitab samuti müra. See masin "kuulab" ümbritsevat juttu, salvestab lühikese jupi sellest ja - nagu DJ - miksib, vahetab järjekorra ning taasesitab. Pealtkuulaja kuuleb vaid ühtlast jutuvada. Umbes sellist nagu ooperisaalis enne kontserdi algust. Kuulda on inimeste rääkimist, kuid ühtegi sõna eristada ei ole võimalik.
  Teine on olukord siis, kui tahan, et jutt oleks selgelt kuulda. Toimub tähtis nõupidamine, kus pean osalema, kuid ise olen pikemal reisil. Töötaja valib enda märkmikarvutil minu Skype'i numbri, asetab lauale tillukese seadme ning kogu lauaplaat muutub kõlariks, millest kostab minu hääl.
  Ise salvestan kõnelused tillukese MobiBlu diktofoni-MP3-mängijaga, millel laadisin akut viimati augustis. Loodan, et kunagi tehakse sellised akud ka sülearvutitele.
  Võib-olla on kõik eelnev juhtunud vaid minu ettekujutuses. Last, kes nutab kusagil tagaistmel, pole tegelikult olemas ja ka telefonihelin on olematu - heli tuleb Yamaha samuti pea olematust kõlarist, mille targad mikroprotsessorid peegeldavad heli ruumi seintelt nõnda, et tekib tunne, nagu oleksin heliga ümbritsetud. Ma lülitan selle lihtsalt välja. Minu ümber on rahu.
  Fotod: Heikki Haldre
  Autor: Heikki Haldre
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Brenti nafta hind tõusis kolme aasta tippu
Naftahinnad tõusid täna ning Brenti futuurid kerkisid viimase kolme aasta kõrgeima tasemeni. Investorid panustavad sellele, et pakkumine püsib jätkuvalt kitsas, vahendab Reuters.
Naftahinnad tõusid täna ning Brenti futuurid kerkisid viimase kolme aasta kõrgeima tasemeni. Investorid panustavad sellele, et pakkumine püsib jätkuvalt kitsas, vahendab Reuters.
Vilepuhuja märtri rollist välja tõstmine toob ettevõtjatele uusi kohustusi
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
Selleks, et vilepuhuja julgeks organisatsiooni kitsaskohtadele osundada, peab ta tundma end turvaliselt. Peagi rakenduv Euroopa Liidu direktiiv seab ettevõtetele konkreetsed nõuded tagamaks, et probleemidele tähelepanu juhtija ei satuks märtri rolli.
„Kartke ja oodake halvimat“: häkkerid ründasid Ukraina riigi veebi