• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Teenuse ost tuleb odavam

  Võrreldes raamatupidamisprogrammide ja -teenuse hindu, on alustaval ettevõtjal odavam ja turvalisem teenust osta.
  Raamatupidamisteenuse hind algab tuhandest kroonist kuus, tarkvaraprogrammi soetamine, selle seadistamine ja õppimine või kuutasu alusel kasutamine tuleb sellest kallim. Ja alati on oht, et isetehtud raamatupidamine ei vasta kõigile nõuetele.
  Hädapärase raamatupidamisega saab hakkama isegi Excelis. Seda kasutab ka osa raamatupidamisfirmasid. Nii käivitab Arvestusabi OÜ väikese ettevõtluse korral raamatupidamise pearaamatus Exceli baasil; kasumiaruanne ja bilanss genereeruvad automaatselt linkide abil.
  Selle meetodi plussideks on odavus: MS Excel on arvutis enamikul juba olemas ja igakuise raamatupidamisteenuse ostukulu puudub, kõik kanded on nähtavad ja saab eelnevate kannete pealt "spikerdada", kuhu kontole mingit liiki kanne käib, raamatupidamine saab kiiresti selgeks ka mitteraamatupidajale, eeldusel, et kooliajal matemaatikahinne vähemalt "3" oli, bilanss ja kasumiaruanne on pidevalt olemas, selgitas Arvestusabi OÜ konsultant Riin Pajula.
  Kes ise Excelis raamatupidamisega hakkama ei saa, võib kasutada raamatupidamisfirmat tugiisikuna, kes õpetab, teeb raamatupidamise kontrolli, annab konsultatsiooni, vajadusel abi deklaratsioonide ja aastaaruande koostamisel.
  Excel ei sobi kaubandusettevõttele, kuna ei võimalda olulist laoarvestust, sobib aga kõikvõimalike teenuste osutajatele. "Kui ettevõte on alles väike, pooldan küll isetegemist konsultandi toel - saab selgeks raamatupidamise põhitõed," ütles Pajula.
  OÜ Competence tegevjuhi Heidi Grenmani sõnul on Excelil pigem toetav funktsioon kui kandev roll raamatupidamises. "Kuna Excelil puuduvad piirid - kui tegemist ei ole spetsiaalselt loodud failidega, millel on valemid sees ja mida muuta ei saa - siis jääb alati oht, et asjatundmatus viib varem või hiljem ummikusse," lausus Grenman. Samas võib kulude kokkuhoiu kohapealt alustada Excelist. See liidab/lahutab, korrutab/jagab, kuid seda, kas käibemaksu tohib tagasi küsida või ei, see ei ütle.
  "Raamatupidamisfirma põhieelis ei ole täna mitte enam konkreetne kuu kulu kokkuhoid, vaid see, et väikese raha eest saab mitme inimese nõu," ütles Grenman.
  Väikeses või keskmises ettevõttes võiks äriomanikul Grenmani sõnul olla pidevalt ülevaade toimunust ning internet võimaldab ilma kohal olemata infot vahetada ja ka raamatupidamist teha. Selleks sobib internetipõhine programm Directo, mille baaspakett maksab kuus veidi üle 1000 krooni, soovitas Grenman.
  Kolm aastat aktiivsemalt tegutsenud OÜ Viljavedaja juht Janek Kõidam peab paremaks raamatupidamisteenust sisse osta, seda eriti alustava ettevõtte puhul. Ise pole ta kunagi tundnud ambitsiooni raamatupidamisega tegelda. "Iga kingsepp jäägu ikka oma liistude juurde," märkis Kõidam.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.