Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2007: töötajate diktatuur tulekul?

  Tänases Äripäevas kurdavad ettevõtjad, et tööjõupuudus sunnib neid töötajate palganõudmistele pidevalt järele andma ning nad on kulutanud seetõttu palkade tõstmisele isegi kaks korda rohkem, kui olid arvestanud. Samal ajal kipub töö kvaliteet langema, sest töötajad ei karda enam vallandamist ning levib suhtumine "tahan, teen, ei taha, ei tee". Sest ettevõtjail on tööle tulnud võtta inimesi, kelle nad on ise varem vallandanud viinavea pärast või muul arvestataval põhjusel.
  Ettevõtjate jutust paistab läbi mure tuleva aasta pärast. Kuid Äripäeva meelest "proletariaadi diktatuur" tuleva aasta tööjõuturu üldpildis siiski ei valitse, sest turgu kujundab mitu olulist suundumust, mis peaksid ettevõtjaid pigem rõõmustama.
  Palgasurve jätkumist tuleks ettevõtjail aga võtta kui aksioomi ning planeerima oma kulusid optimistlikumalt, sest turg annab mitut laadi signaale, mis ei lase kulusid täpselt prognoosida.
  Varu kindlasti on - ettevõtete käibed on kasvanud rohkem kui palgad ning suur osa ettevõtjaid on ka tulevaks aastaks prognoosinud kuni 20protsendilist käibekasvu. Samas on palkade kiire kasv tegelikult ka tööandjaile endile kasulik.
  Üks positiivne trend aastal 2007 tulenebki sellest - suuremad palgad pidurdavad töötajate lahkumist välismaale. Samuti toovad need lähemale hetke, mil kalkunikitkujad hakkavad riburada Iirimaalt koju tagasi tulema, sest miks peaks võõral maal tegema rasket tööd, kui kodus saab sama palgaga parema ameti. Aasta 2007 võibki olla selleks murdepunktiks, millest alates hakkab töötajate "saldo" taas Eesti kasuks suurenema.
  Kirjutasime hiljuti õnneseente põlvkonnast ehk 1980. aastate beebibuumi ajal ilmavalgust näinud tänastest noortest, kellest osa on juba ettevõtluses seotud, keda aga tuleb tööjõuturule pidevalt juurde vähemalt aastakümne lõpuni. Umbes kuus-seitse tuhat noort aastas, seda polegi nii vähe. Ja paljud neist on kõrgema või eriharidusega. Paraku on ka nobedamad ettevõtjad suure osa neist juba õpingute ajal endale "reserveerinud".
  Aga seega on tööjõuturul siiski mõnesugune konkurents - igaüht just tänavalt tööle võtma ei pea. Kindlasti käib kibe võistlus kaupade ja teenuste turul ning need kokku ei lase ka ettevõtete toodangu ja pakutavate teenuste kvaliteedilatil liiga madalale kukkuda.
  Väike tööjõupuudus oleks isegi hea - nagu tööpuudus sunnib tööinimest oma oskusi lihvima, sunnib tööjõupuudus ettevõtjat panustama rohkem uude tehnoloogiasse. Näiteks seadmetesse, mis teevad ühe inimese juhtimisel ära praeguse kümne inimese töö. Tootlikkuse suurenemine võimaldab hoida vajalikku palgataset. Ülejäänud üheksa aga saaksid aidata tööjõumuret lahendada näiteks kas või ettevõtjal Oleg Grossil.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kaimar Karu: valitsusjuhi üleskutse alandada müügihindu on populism
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kestlike lahenduste otsimise ja koostöö asemel kord kodanikke, kord ettevõtteid süüdlasena sihtmärgiks seadev riigivalitsemine on käpardlik, kirjutab ettevõtja, endine väliskaubanduse ja IT-minister Kaimar Karu vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Novaturas jõudis kasumisse tagasi
Leedu reiskorraldaja Novaturas kasvatas esimeses kvartalis müügitulu 35% ja jõudis 2,3 miljoni euroga kasumisse.
Leedu reiskorraldaja Novaturas kasvatas esimeses kvartalis müügitulu 35% ja jõudis 2,3 miljoni euroga kasumisse.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Fantoomliitujad vabastasid gigavati jagu võrguvõimsust
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Võrguettevõtete andmetel on fantoomliitujad pärast elektrituruseaduse muudatuste jõustumist vabastanud juba üle 1000 megavati jagu võrguvõimsust.
Raadiohommikus: Võrumaa, Rootsi ja kaugemadki kohad
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis tuleb juttu immigratsioonipoliitikast, Nursipalust ja Rootsist.
Raadiohommikus võite teeninud õnnelikud ettevõtjad
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äsja asutatud ja Rakveres suure hanke võitnud teedeehitusfirma osanikuga, Baltimaade ainsa kahe Michelini tärni restorani omanikuga ja ehitusfirma juhiga.
Esmaspäevases raadiohommikus räägime äsja asutatud ja Rakveres suure hanke võitnud teedeehitusfirma osanikuga, Baltimaade ainsa kahe Michelini tärni restorani omanikuga ja ehitusfirma juhiga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.