ÄP fototoimetus • 4. detsember 2006 kell 22:00

Dollari langus pidurdus

Eile varahommikul euro vastu viimase 20 kuu madalaima tasemeni kukkunud USA dollar (1,3367 dollarit euro = 11,705 krooni dollar) näitas pärastlõunal tõsisemaid jõumärke, kuna turgudele hakati lootma, et Ühendriikide keskpank baasintressimäära alandama ei hakka.

USA dollar langes novembris Euroopa ühisraha vastu 3,6%, kuna investorid spekuleerisid, et erinevalt baasintressimäärade tõstmist jätkavatest Euroopa ja Jaapani keskpankadest võib föderaalreserv 2007. aastal hakata laenuraha odavamaks muutma.

Baasintressimäärade langetamine on aga küsitav, kuna inflatsioonitempo on Ühendriikides jätkuvalt kiire. Arvestamata toidu- ja energiakulusid, tõusid novembris USAs hinnad võrreldes aastataguse ajaga 2,4%. Keskpankurid tunnevad end aga mugavalt, kui aastane hinnakasv kõigub 1-2% piires.

Autor: ÄP

Hetkel kuum