Lemmi Kann • 19. detsember 2006 kell 22:00

Tallinna Vesi vedas tallinlasi torutöödega alt

Kokku vähenesid kanalisatsiooni tarbeks tehtud kulutused vaid seitse protsenti, ehkki valmis sai vaid 62 protsenti planeeritust. Tallinna linnavalitsus aga ei kavatse veefirmat karistada, vaid vormistas novembri lõpus uue kokkuleppe.

Abilinnapea Olga Sõtnik on vastuses linnavolikogule öelnud, et kanaliseerimistööde riigihangete puhul arvestati hindade tõusuga ehitushinnaindeksi võrra, mis on statistikaameti andmetel keskmiselt 6,5%. Novembri lõpus linnavalitsuses muudetud kanaliseerimistööde plaanist selgub aga, et tegelikult tehti töid mõne objekti puhul peaaegu kaks korda kallimalt, kui võrrelda paigaldatud torude pikkust ja maksumuse suhet arvudega, mis linnavalitsus märtsis Tallinna Veega kokku leppis.

Sõtnik põhjendas vahet ehitushindade tõusuga - maksumus kalkuleeriti 2005. aasta hindadega. Seejuures näitab Sõtnik näpuga Tallinna Vee poole - arvutused tegi firma, mitte linnavalitsus.

"Planeeritud tööd jäid tegemata ajutise hinnatõusu tõttu," tunnistas ka Tallinna Vee arendusteenistuse juht Virgo Roasto. Tema sõnul arvestati märtsis, kui esialgne tööplaan koostati, ehitusbuumiga kaasneva mõningase kallinemisega, kuid ootamatult tekkis augustis-septembris tööjõupuudus, mis tõstis ehitushindu lausa mitu korda. Kuna hankeid alustati aprillis-mais ja need võtsid mitu kuud aega, jäädigi hinnatõusule jalgu.

Samas ei takistanud tööjõupuudus ja hinnatõus kokkuleppeid täitmast teistel Tallinna linnavalitsuse tellimusel kanalisatsioonitrasse ehitavatel firmadel. Esmar Ehitus, Tehnovõrkude Ehitus ja Teede REV-2 suutsid lubatud tööd ette nähtud raha eest valmis teha.

Tallinna Vesi pidi linna tellimusel kanalisatsiooni rajama viies elamurajoonis - Nõmmel, Kristiines, Haaberstis Veskimetsa tänaval, kesklinnas Luite asumis ning Pirital Meriväljal ja Mähel. Peaaegu kõik torusid oodanud Kristiine, Mähe, Veskimetsa ja kesklinna elanikud jäid sellel aastal kanalisatsioonist ilma.

Tallinna Vesi lubas, et tööd tehakse ära 2007. aasta esimesel poolaastal, mil Roasto sõnul peaksid ehitushinnad olema oluliselt madalamad.

2Osaliselt oleme juba alustanud ehitushangetega, mille tulemused on näidanud, et hankepakkumiste käigus saadud hinnad on vastavuses meie eelarves planeeritud hindadega," ütles Roasto. Samas ei välista ta, et hanke hinnad kujunevad 2007. aasta teisel poolel oodatust kõrgemaks.

Vastavalt linnavalitsuse ja Tallinna Vee 2001. aastal sõlmitud lepingule pidi Tallinn olema kanaliseeritud 2006. aasta lõpuks. Praegune lõpptähtaeg 2011. aasta 1. aprill lepiti kokku mullu.

Hetkel kuum