Rahva isa surm jätab võimuvaakumi

Sirje Rank 22. detsember 2006, 00:00

"Turkmenistanis on diktatuur ja sellise riigi liidri surm tekitab ebakindluse," kommenteeris agentuurile Bloomberg Alfa Banki analüütik Dmitri Lukašov, kelle sõnul võib sündmus ettearvamatut mõju avaldada ka riigi nafta- ja gaasitarnetele.

Turkmenistan on endise Nõukogude Liidu suuruselt teine gaasitootja, kelle kinnitatud reservid on 2,8 triljonit kuupmeetrit gaasi ja aastatoodang 60 miljardit kuupmeetrit. Varudest on huvitatud nii Aasia kui ka lääneriigid. Praegu kontrollib ainsat transiidikanalit Euroopasse ja endistesse NLi riikidesse Gazprom.

Ekstsentriline Nijazov juhtis Turkmenistani raudse rusikaga 21 aastat. Opositsioon oli riigis maha surutud ja meedia isikukultuse teenistuses. Ise tituleeris Nijazov end rahva isaks Turkmenbašiks ning lasi enda ja pereliikmete järgi ümber nimetada kuud ja nädalapäevad. Tema raamat "Rukhnama" on kogu viiemiljonilise rahva kohustuslik moraalikoodeks. Energiarikkusest saadud tulu läks tihti presidendi ekstravagantsete suurprojektide rahastamiseks, rahva elujärg on vilets. Gaasi ja elektrit on riik andnud tasuta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing