Romet Kreek • 21. detsember 2006 kell 22:00

Taevas pole päris pilvitu

Aasta lõpuni on jäänud veel loetud kauplemispäevad, juba võiks mõelda, mida oodata tulevalt aastalt.

Ootan Eesti aktsiaturule 20protsendist tõusu. See on pigem konservatiivne kui optimistlik ootus. Igat protsenti üle selle võib võtta kingitusena. Meil on väga kiire majanduskasv, kuid taevas pole pilvitu. Läinud aasta oktoobris (värskeimad numbrid Eesti Panga kodulehel) näitavad, et aasta eest oli eraisikutel laene 45,3 miljardi eest. Selle aasta oktoobris oleme jõudnud laenud kasvatada 75,3 miljardi kroonini. 66protsendine kasvunumber on kohutav. Laenukuhil võib saada olukorra halvenedes probleemiks. Postimees kirjutas, et Eesti ja Soome maapiirkondades on korterid ühes hinnas, sissetulekud aga mitte. Tundub, et kohati ei saa me suures laenuga ostutuhinas päris täpselt aru, kui meeletult maksame sissetulekuga võrreldes elamispinna eest üle. Ka aktsiate puhul on võimalik võrrelda, kas aktsiate eest ei maksta liiga palju. Selleks on mitmesugused suhtarvud - tuntuimaks vahest hinna/kasumi suhe. Kahjuks pole meie aktsiad juba mõnda aega odavad. See ei tähenda, et need ei pruugiks edasi tõusta - nagu ka kallis kinnisvara võib edasi kallineda. Aktsiate puhul võib oodata, et ettevõtted teenivad suuremat kasumit ja see parandab pilti.

Vaadates hiljutisi koledaid äkilisi arenguid Tai börsil on vast paslik meelde tuletada - riske tuleb hajutada, ostes erinevate sektorite erinevates riikides tegutsevate ettevõtete aktsiaid või erinevatesse piirkondadesse investeerivate fondide osakuid. Kui kõik varad on ühes kohas ja sellega midagi juhtub (börsikrahh, jaburad seadused, riigipööre jne), ei jää üle midagi muud, kui vaid käsi laiutada.

Hetkel kuum