Korralik keevitussuitsu äratõmbe- süsteem säästab töötaja tervist

Juri Ledjajev 31. jaanuar 2007, 00:00

Hoolimata mitmesugustest variantidest ning arvukatest katsetest on võimalik lugematutes töökodades üle maailma näha keevitussuitsu äratõmbetorusid kasutult seinal rippumas.

Neid äratõmbesüsteeme kas ei ole kasutatud eesmärgipäraselt, nad ei ole täitnud neile pandud lootusi või pole nad juba algusest peale õiges töökorras olnud. Sellised läbikukkumised tekitavad paljudes organisatsioonides kuhjaga rahulolematust ning probleem jääbki lahendamata.

Tulenevalt nõudmisest võib eristada kaht põhimõtteliselt erinevat äratõmbesüsteemi.

Kui äratõmme keevituskohast toimub kõrgvaakumsüsteemi abil (high vacuum), tõmmatakse keevitussuits äratõmbetorusse keevituskohast 5-10 cm kauguselt.

Seadmete plussiks on nende väiksed mõõtmed, kerge kaal ning sellega kaasnev mobiilsus.

Äratõmme keevituskohast madalvaakummeetodil (low vacuum) on enimkasutatud äratõmbelahendus. 80% kõigist äratõmbesüsteemidest on madalvaakumsüsteemid. Saadaval on nii liigutatavad kui ka statsionaarsed äratõmbesüsteemid. Selle meetodi poolt räägivad suhteliselt väikesed soetamis- ja hoolduskulud.

Sellistel puhkudel, kus kumbki eelmainitud lahendustest ei annaks soovitud tulemusi, on võimalik paigaldada n-ö lükka-tõmba süsteem (push-pull). Seda kasutatakse tavaliselt kohtades, kus on tegemist kas eriti suurte konstruktsioonide keevitamisega või on tihti vaja muuta keevituskohtade asupaika.

Lükka-tõmba süsteem on spetsiaalselt välja töötatud vaid keevitussuitsust lahtisaamiseks. Selle meetodi tulemused võivad olla väga head. Nii oleme paigaldanud süsteeme, kus lubatud osakeste kontsentratsioon (MAC väärtus) langes alla 10 mg/m3, teatud juhtudel isegi kuni 1,5 mg/m3.

Lükka-tõmba meetodil tuleks kasutada täiendava kaitsevahendina ülerõhuga keevitusmaske.

Kogeme üha sagedamini, et paljud keevitusega tegelevad firmad Eestis on väärtustanud enda jaoks keevitussuitsu äratõmbe olulisust ja investeerinud ka vastavate seadmete soetamisse.

Kokkuhoid seadmete mittepaigaldamisest tuleb otseselt keevitaja tervise arvel ning võib halvemal juhul viia töötaja firmast lahkumise või tõsiste terviserikete tekkimiseni. Ja teadupärast ei ole head keevitajat praegusaja tööturul sugugi lihtne leida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:26
Otsi:

Ava täpsem otsing