Tallinna Vee kassasse voolab raha aina suurema hooga

Tarvo Vaarmets 01. veebruar 2007, 00:00

Kuigi Tallinnas ja selle lähiümbruses teenuseid pakkuva ettevõtte lõppenud aasta viimase kolme kuu kogukäive suurenes 37% võrra ehk 207 miljoni kroonini, ei tasu sellele LHV analüütiku Rait Maasika sõnul suuremat tähelepanu pöörata. "Tallinna Vee puhul tuleks vaadata põhitegevust, sest muud tulud on volatiilsed," sõnas Maasikas.

Põhitegevusega seotud käive kasvas neljandas kvartalis 6% võrra 149 miljoni kroonini, mis vastas Maasika sõnul üldjoontes ootustele.

Nii neljanda kvartali kui ka kogu aasta tulemustega jäi rahule ka Tallinna Vee juhatuse esimees Roch Jean Guy Antoine Cheroux.

Ettevõtte juht ei uhkustanud suurte tõusuprotsentidega, vaid viitas sarnaselt Maasikaga erakorraliste tulude väikesele lühiajalisele mõjule.

"Põhitegevusega seotud muud tulud kasvasid peamiselt tänu ühele olulisele liitumislepingule, mille maksumus oli ligi 30 miljonit krooni. Taolised tulud omavad suhteliselt väikest tähendust kasumi kujunemisel," ütles Cheroux.

Põhitegevusega seotud muud tulud ehk rahavoog peamiselt liitumistest ning sadeveetorustiku ehitustest oli lõppenud aasta viimases kvartalis koguni 434% võrra suurem kui aasta varem.

Samas näeb Maasikas taolistes suurliitujates ja kõikuvates käibekasvatajates head tuluallikat tulevikuks. "Pikemas perspektiivis on see väga oluline samm, sest tulevikus genereeritakse siit juurde tulu," ütles ta.

Puhaskasumit suutis Tallinna Vesi tänu tavapäratult suurtele muudele tuludele kergitada pea 50%, 63 miljoni kroonini. Ärikasum kasvas 1%.

Koos ilusate kasvunumbritega on üles rühkinud ka Tallinna Vee aktsia hind, mida Maasikas peab juba küllaltki kõrgeks. Eile sulges aktsia börsil 288,05 krooni tasemel, tõustes eilse päeva jooksul 2,62%.

"Aktsia hinnatase on nagu headel ettevõtetel ikka - kõrge. Praegu on vaade pigem neutraalne," kommenteeris Maasikas.

Mul on raske leida põhjust, motivatsiooni ja tahet praeguselt hinnatasemelt Tallinna Vett osta. Tegemist on mõnevõrra igava ettevõttega, mille dividenditootlust võib pidada piisavalt madalaks, et kaaluda alternatiivseid investeeringuid. Tõenäoline dividendi väljamakse võib jääda alla kuue kuu Euribori. Kui siiski on väga suur soov vee-ettevõtetesse investeerida, siis esimene soovitus on otsida mõni veeteemaline fond ja teine, kui on tegemist nutikama investoriga, siis võiks vaadata kas või Tallinna Vee suuromanikku United Utilitiesi, mis viimati, kui mina selle ettevõtte vastu huvi tundsin, oli fundamentaalselt palju mõistlikumalt hinnatud kui Tallinna Vesi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing