Agnes Ojala • 13. märts 2007 kell 14:08

Hitler võib kodakondsusest ilma jääda

Adolf Hitler sai Saksamaa kodanikuks 75 aastat tagasi, kuid nüüd tahavad sotsiaaldemokraadid temalt kodakondsuse ära võtta.

Küsimus on tõstatatud Niedersachseni liidumaal, kus asub Braunschweigi linn, mis oli enne sõda üks Saksamaa liidumaadest.

Just selles linnas asus Hitler 1932. aastal valitsusametnikuna tööle. Et aga ametit pidada, oli oluline, et tol ajal juba Austria kodakondsusest loobunud Hitler oleks Saksamaa kodakondne. See oli ka eeldus, et ta veel samal aastal võiks kandideerida Saksamaa presidendivalimistel, kirjutas Rootsi päevaleht Dagens Nyheter.

Braunschweigis vastu võetud otsus oli saatusliku kaaluga ja nüüd tahavad Niedersachseni sotsiaaldemokraadid Hitlerilt kodakondsuse postuumselt ära võtta. Mõtte vastu on nii liidumaa kristlikud demokraadid kui ka riigi siseminister.

Hetkel kuum