Lapsevanem: naispolitseinik šokeeris last

Lapsevanema kaebusest, et turvavöö kinnitamise vajadusest rääkinud naispolitseinik šokeeris kolmeaastast, sündis Rapla maakonnas šokikoolitus.

Värske politseileht kirjutab, kuidas ühel tavapärasel politseireidil pidas Rapla politseijaoskonna konstaabel Eva Sirel kinni sõiduki, kus autoroolis olnud isal oli turvavöö kinni, kuid tema kõrvalistmel istus kolmeaastane poeg ilma igasuguse turvavarustuseta.

Kui konstaabel küsis, kas isa ikka mõistab, et seab ohtu oma lapse elu, vastas mees, et laps ei taha turvavööd kasutada. Kui politseinik seepeale väikemehelt küsis, kas lasteaias pole kõneldud, kui tähtis on lapsele turvatool ja turvavöö, hakkas laps nutma.

Konstaabel Eva Sirel piirdus turvatooli eiranud isa noomimisega ning talle trahvi ei teinud. Järgmisel päeval ilmnes aga, et sama mees oli esitanud tema peale kaebuse, süüdistades naispolitseinikku lapse šokeerimises.

Sellest kaebusest sündis mõte õppefilmi näitamiseks, mis räägiks uljaspeadele, kui ohtlik turvavööta sõita on. Filmid hangitud, korraldati Kehtna alevikus reid. Kõik ilma turvavööta sõitnud juhid ning nende vastutusikka jõudnud kaasreisijad said käsu samal päeval Rapla politseijaoskonda ilmuda.

Kuna inimestele ei öeldud, et politseisse tulemine tähendab õppepäeval osalemist, julges 26st turvavööta sõitjast tulemata jätta vaid üks. Saali kogutud rahvale öeldi, et neil on valida, kas saada trahvi ja ära minna või vaadata õppefilmid. Keegi ei otsustanud trahvi kasuks.

Jaanuaris toimunud õppepäeva lõpul vastasid turvavööta sõitnud küsimustikule. Enamik hindas õppepäeva kasulikuks ja nähtud filme mõjusaks. Avaldati arvamust, et ehk peakski esimene karistus turvavööta sõidu eest olema samalaadne, vahendas Politseileht.

Kui kaks kuud hiljem korraldasid politseinikud ja Maanteeamet Kehtna alevis järgmise reidi turvamata sõitjate tabamiseks, saadi kätte vaid kaks õigusrikkujat.

Mujal maailmas korraldatakse liikluseeskirja eirajatele juba ammu šokikoolitusi. Liiklushuligaanidelt võidakse sisse nõuda ka sellise koolituse kulud.

Hetkel kuum