Eestlased asutavad Lätis oma ühingu

Harry Tuul 17. aprill 2007, 00:00

Ühingu eelkäija, mitteametliku Eesti Äriklubi presidendi Hele Lõhmuse sõnul on plaani veeretatud vähemalt neli aastat, kuid nüüd võeti end käsile. "Aega ei ole. Kõik tegelevad oma äridega," selgitas senist venimist Lõhmus, kes igapäevaselt juhib Jurmala spaahotelli.

Läti ettevõtete registri andmetel tegutseb Lätis 1360 Eesti osalusega firmat. Kokku on eestlased investeerinud lõunanaabri majandusse vähemalt kuus miljardit krooni.

Intervjuu Eesti Äriklubi presidendi Hele Lõhmusega.

Miks otsustasite asutada Eesti Ettevõtjate Ühingu Lätis?

Eesti firmasid on Lätis väga palju ja me oleme leidnud, et üksi nurgas nokitseda pole mõtet. Meie hääl jõuab palju kaugemale ja kõrgemale, kui me koos oleme. Ühiseid probleeme ikka jagub. Alates personali- ja maksuküsimustest, kuni raamatupidamiseni. Oskusteavet oleks kindlasti vaja jagada.

Kui palju firmasid ühingus on ja millega nad tegelevad?

Täpselt ei oska veel öelda, 20-30 ringis. Tegevusalad on seinast seina, põhiliselt kinnisvara ja ehitus, jaekaubandust on suhteliselt vähe.

Mis on Eesti ettevõtjate suurimad mured Lätis?

Mured hakkavad pihta sellest, et Eesti ettevõtja tuleb Lätti ja mõtleb, et siin käivad kõik asjad samamoodi kui Eestis. Ja siis hakkab ükshaaval välja kooruma, et maksusüsteem on veidi teine, seadused on teistmoodi, inimeste mentaliteet ja väärtushinnangud on teistsugused. Eesti ettevõtjatel puudub ülevaade ja info, mis Lätis tegelikult toimub. Selle reha otsa komistatakse kõige rohkem.

Kui palju teeb Eesti ettevõtjatele muret Läti majanduse ülekuumenemise oht?

Lätlased on üht koma teist ka ette võtnud selleks, et majandus üle ei kuumeneks. Ma arvan, et eestlaste jaoks seda ohtu nii palju ei ole. Kui kõik asjad õigesti planeerida ja analüüs halvimateks päevadeks ära teha, siis ma usun, et saab hakkama.

Siin on üks suuremaid probleeme saavutada, et inimesed maksaks korralikult makse. Meil oli sama probleem aastaid tagasi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing