Schröderi kihutustöö ei leia Eestis kuulajaid

Sirje Rank 08. mai 2007, 00:00

Peaminister Andrus Ansip ütles ära algselt tänasele kavandatud kohtumise Saksamaa ekskantsleri Gerhard Schröderiga, kes juhib praegu Läänemere alla gaasitoru kavandava firma Nord Stream aktsionäride nõukogu.

Schröderi visiidi eesmärk olnuks Vene majanduslehe Kommersant andmeil teha Eesti valitsusliikmete seas lobitööd projekti ettevalmistuse kiirendamiseks. Pärast seda, kui Schröder pronkssõduri teisaldamist kritiseeris, teatas peaministri büroo, et Ansip ei saa "seoses päevakava muutustega" temaga kohtuda.

Tallinn saatis Moskvale selge signaali, sidudes kompromissivalmiduse Moskvale väga olulises projektis Eesti-vastaste aktsioonide lõpetamisega, kirjutas Kommersant.

Eesti roll Saksa-Vene gaasijuhtme projektis kasvas, kui Nord Stream hakkas Soome ettepanekul kaaluma võimalust nihutada gaasitrass Soome vetest Eesti majandusvööndisse, kus vesi on sügavam ja põhi tasasem. Hiljuti keelas aga Eesti pool Venemaal oma majandusvetes uuringute tegemise, väidetavalt ei vastanud esitatud taotlus nõuetele. Uue taotluse läbivaatamine võib võtta kuni neli kuud, mis tähendab, et sobiv suvine aeg jääks uurimistöödeks kasutamata.

Eelmisel nädalal kohtusid Nord Streami esindajad majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsiga, kes ütles, et enne gaasitrassi ehitamist puudutavate otsuste langetamist tuleks kaaluda kõiki alternatiivseid asukohti. Põhjalikult tuleb hinnata ka muid riske ning kaasata ettevõtmisesse kõik ELi riigid, rõhutas Parts.

Nord Streamil pole aega oodata. Vene Gazpromile ning Saksa BASFile ja E.Onile kuuluv Nord Stream tahab torujuhtme esimese etapi käiku anda juba 2010. aastal. Ehitus peaks algama tuleval aastal.

Takistusi seab ka Poola, kelle endine kaitseminister on Vene-Saksa gaasijuhet võrrelnud Molotov-Ribbentropi paktiga. Aprilli lõpus teatas Poola majandusminister Piotr Wozniak, et Poola võib juhtme blokeerida, kuna see kulgeb läbi vaidlustatud merepiirkonna, kus Poola pole 30 aastat suutnud Taaniga piiri kokku leppida. Nii kehtivad seal mõlema riigi seadused, millega Nord Stream ei arvestanud.

Leedu, mille rafineerimistehast varustanud naftajuhet Venemaa juba pikalt remondib, nõuab gaasitrassi kohta aga uut keskkonnauuringut.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing