Nädal Meelis Mandeli pilgu läbi

Meelis Mandel 15. juuni 2007, 00:00

Sümboolne, et päeval, mil Eesti meediamogul Hans H. Luik teatas Eesti kõige rahulikuma üleriigilise lehe, Maalehe ostust, esines Suurbritannia peatselt ekspeaminister Tony Blair kriitilise avaldusega tema meelest metsikuks läinud meedia aadressil.

Aga no mis sa teed, kui Guardian oli just avalikustanud maailma ühe võimsaima relvatootja BAE poolt Saudi printsile makstud miljardieurose altkäemaksu ja veel sellegi, et Briti võimud olid asja varjanud maailma korruptsioonivastase võitluse valvekoera OECD eest. Blair aumehena (või siis lahkuva mehena) soostus vähemalt vastutuse info varjamise eest endale võtma.

Aga Maalehest. Mulle meenub alati Maalehte vaadates ETV saade "Vana aja asjad". Nostalgia ajast, mil ajalehte lugedes vererõhk ei tõusnud ja elu nii ilus näis. Ja Maalehe küllalt suur lugejaskond näitab, et sellise lehe järele on nõudlus. Räägitagu moodsatest kujunduspõhimõtetest või terava ja uuriva ajakirjanduse vajalikkusest mida tahes. Ses mõttes võib Luigest aru saada, kui ta praegu veel revolutsioonilisi muudatusi ei luba. Pole mõtet tegijaid ega lugejaid ette ehmatada.

Aga küll muudatused tulevad. Muutused on head, neid ei pea kartma. Tõsi, alati ei peagi neid tehes trummi taguma, nagu teevad seda sel kevadel alkoholismi avastanud Eesti poliitikud.

Loosung "Meie piirasime viinamüüki!" silme ees, proovib Edgar Savisaar alguses kuningas alkoholi rünnata ettur Harju maavanema kaudu. Andrus Ansip pareerib selle vastuetturi, regionaalministri ohverdamisega.

Seejärel teeb Savisaar vangerduse tiivalt, teatades, et Tallinn piirab alkoholimüüki ikka. Suulise ähvardusena kutsus (keskerakondastest vallavanematele peab see mõjuma küll käsuna) üles ka teistel laudadel mängijaid, Tallinna ümbritsevate valdade juhte teda järgima. Mängu vaheajal serveeritakse Riigikogus alkoholiaktsiisi tõusu valitsuskoalitsiooni plaanitud määral enda partei võiduna.

Ning Ansip on üllatavalt kiiresti hädas. Mehe eilne teade, et ta ei peagi normaalseks, et alkohol oleks müügil ööpäev läbi ja igal pool, näitab, et kui ka kuningas veel pikali pole, siis lipp vangub küll. Keda huvitab jutt, et piirangud on vaid tagajärje, mitte põhjusega võitlemine. Ebaefektiivne pealegi. Keda huvitab, et poeketid lubavad poed piirangute jõustumisel varem kinni panna. Oluline on näidata, kes ikka kõvem mees on, kelle sõna maksab.

Äripäeva tänase kaaneloo peategelast Ain Valdmanni Veskimöldres rattaga sõitmas nähes tuleb peale nostalgia. Nagu Maalehtki on Valdmann nähtus minevikust. Ainult et kui Maaleht esindab mineviku helgemat poolt ja muutub ainult paremaks, siis Valdmanni enam ei muuda. Piinlik, et töötan linnas, mille kõige mõjuvõimsam ametnik võib karistamatult vilistada kodanike õiglustundele.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar, mõelge, kui hästi see järgmiste valimiste eel kõlaks: "Mina vabastasin tallinlased Valdmannist!" Alkoholismiga võitlemine on selline pikk ja segaselt mõõdetav projekt. Projekt "Valdmann" aga lihtne ja selgelt lõpetatav.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing