Töösturid tõstavad piima hinda kolmandiku võrra

Piret Reiljan 12. september 2007, 00:00

"Räägitud on umbes 15protsendisest piimatoodete hinna tõusust, aga see tõus tuleb tegelikkuses 30 protsenti või rohkemgi," sõnas Piimandusühistu E-Piim peadirektor Jaanus Murakas. Ka Tere ASi tegevjuhi Ülo Kivise sõnul maksab piimapakk aasta lõpuks kolmandiku võrra praegusest rohkem. "Kui tahame, et meie piimatooted sisaldaksid ka edaspidi Eesti piima, on selline hinnatõus paratamatu," teatas Kivine.

"Oleks ju lausa kuritegu turustada oma kaupu kohas, kus see on vähem kasulik kui mujal," sõnas Murakas. E-Piim ekspordib juba praegu kogu oma toodetud piimapulbri ja võitoodangu, juustudest müüakse seni umbes pool siiski kohalikule turule.

"Septembrist alates tõstsime kohalikul turul oma juustuhindu, aga sepitseme juba uut hinnatõusu," rääkis Murakas. Ta lisas, et soovi korral võiksid kõik Eesti piimatööstused oma toodangu ühe sõrmeliigutusega piiri taha müüa, sest nõudlus ületab kõvasti pakkumist. "Kui piima ei jagu, siis on selgelt eksport soositud üliheade marginaalide tõttu," nentis ka Kivine.

"Töösturid tahavad samuti investeerida ja konkurentsivõimelised olla, nii et esmapilgul järsuna näiv joogipiima hinna tõus Eesti turul on paratamatu," rääkis Kivine. Ta selgitas, et kui töödeldud piima eest ei saa õiglast hinda, võib tulevikus kogu Eesti piimatööstus seisneda vaid piimapulbri ekspordis.

Toorpiima ja töödeldud piimatoodete hinnarallis on kannatajateks kauplused. "Üldiselt ei jää meil muud üle kui hinnatõusuga kaasa minna. Peame lihtsalt otsustama, mida oma niigi madalale viidud kasumimarginaalidega ette võtta," ütles Rimi Eesti Food ASi tegevjuht Ruth Laatre. "30protsendine hinnatõus piimapaki kohta tundub liig, aga pole minu võimuses minna töösturite köögipoolt revideerima ja neid efektiivsemaks suruma," tõdes Laatre.

OÜ Põlva Piim Tootmine tegevjuhi Aivar Häelmi sõnul peaksid just kaubandusketid oma kasumimarginaale vähendama. "Mida kallimaks piim läheb, seda suurema summa hammustavad kauplejad sealt oma marginaali näol. Seda juurdehindluse protsenti peaksidki kauplejad piima hinna tõustes vähendama," rääkis ta.

ASi A-Selver ostu- ja turundusdirektor Iivi Saar väitis, et paljude piimatoodete juurdehindlus on kauplustes juba praegu oluliselt väiksem, kui võiks. "Ei saa väita, et jaekaupmees, kellel on samuti päris suured kulud, peaks olematute juurdehindlustega kauplema," märkis Saar.

Saare sõnul ei saa kauplused loobuda piima müümisest ja seetõttu tuleb tootjatega pidada hulga hinnaläbirääkimisi.

Võitjaks võib praeguses piimandusahelas pidada toorpiima tootjaid. "Nõudlus on muidugi suurem pakkumisest ja tundub, et kasvab veelgi," märkis Laeva Piim TÜH juht Mati Mölder. Ta lisas, et kohalikule turule toorpiima müüa on kahjulikum kui eksportida: "Meil maksab toorpiim 4,5 krooni, Saksamaal saaks liitri eest juba ligi 6 krooni."

Muraka sõnul võib tulevikus piimanappus veelgi süveneda, kuna toidust hoopis tähtsamaks peetakse internetti. "Uut lehma internetist ei telli. Kogu ühiskonna väärtushinnangud peavad muutuma," rääkis Murakas ja toonitas, et aeg, mil piim on pudeliveest odavam, peab kiiresti lõppema.

Praegu valitseb olukord, mil maailmaturul saab juustu, pulbrite, koore ja või eest väga head hinda. See tähendab, et nii Eesti kui ka teiste riikide vastavatel tööstustel on suur huvi leida võimalikult palju toorpiima. Selleks, et toorpiima juurde leida, on nad valmis kohati väga kõrget hinda maksma.

Toormehinnad tõusevad järsult, sest ka teised tööstused ei taha oma toorpiima kaotada.

Teatud juhtudel on näiteks pulbritootjate pakutav hind isegi nii kõrge, et stabiilsed värskete piimatoodete tootjad ei saa seda endale lubada.

Kui piimatootjad sellistel superhinna-aegadel kainet mõistust ei säilita, tekib oht, et massiline pulbrite, või ja koore tootmine võtab ära nii palju piima, et värskete toodete jaoks, nagu joogipiim, seda lihtsalt ei jätku.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing