19. september 2007 kell 15:18

ERL: tudengipalk päästab üliõpilased laenuorjusest

Eile lükkas koalitsioon riigikogus esimeselt lugemiselt tagasi Eestimaa Rahvaliidu (ERL) esitatud tudengipalga eelnõu, teatas riigikogu.

"Koalitsiooni väide, mille kohaselt tudengipalga eelnõu suurendab üliõpilaste ebavõrdsust, ei ole põhjendatud, sest eelnõu annab ka vähekindlustatud perest pärit noortele võrdse võimaluse kõrghariduse omandamiseks," ütles riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli.

"Reformierakonna juhitav valitsus suurendab tudengitele antavat õppelaenu, samas aga on astunud SMS-laenude vastu, soovides vältida hulga inimeste sattumist allakäiguspiraali just liigse laenamise tõttu. Igati mõistlik oleks siis ka üliõpilasi samaväärselt kohelda ning neid liigsest laenuorjusest säästa," märkis Rüütli."Tudengipalk on alternatiiv õppelaenule, mille piirmäär tõuseb nelja aasta pärast 60 000 kroonini. Tekib küsimus, millised summad kulutab riik selleks, et neid laene pankadele tagada," küsis Rüütli.Suure laenukoormuse tulemusel ei saa ülikooli lõpetanud noor mõelda kodu rajamisele ega pere loomisele, sest suur osa sissetulekutest kulub laenu maksmisele.

Autor: ÄP praktikant

Hetkel kuum