Tõnis Oja • 29. oktoober 2007 kell 22:00

Hiina mull lõhkemas

Hiina aktsiaturg teeb üha uusi rekordeid, kohalikud investorid muretsevad üha rohkem mulli võimaliku lõhkemise tõttu ja muutuvad aktsiate valikul üha hoolikamaks, kirjutab ajaleht The Wall Street Journal mõjukas rubriigis "Kuuldused Wall Streetil" (Heard on the Street).

Mulliohule vaatamata usuvad paljud analüütikud, et Hiina suurimate ettevõtete aktsiaid tasub osta. Kuna suurettevõtete aktsiad muutuvad investorite jaoks üha suuremateks lemmikuteks, on ka juhtivate indeksite aktsiad kerkinud teistest kiiremini. Nii on Shanghai börsi üldindeks kerkinud 6. juuli madaltasemelt 57 protsenti, aga 50 suurema ettevõtte indeks on kerkinud koguni 64 protsenti.

Kannatavad aga keskmise suurusega ettevõtete aktsiad. Näiteks on Pekingi ehitus- ja arengukompanii, mis veel hiljuti oli seoses 2008. aasta olümpiamängudega paljude analüütikute lemmikaktsia, kaotanud sama ajaga 30 protsenti oma väärtusest. Mitmekümne protsendi võrra on langenud veel terve rea ettevõtete aktsiad, mis seni olid analüütikute tippsoovituste hulgas.

Spetsialistid soovitavad osta nende ettevõtete aktsiad, mis suudavad näidata häid tulemusi ka majanduskasvu aeglustumise tingimustes. Nii kasvabki mulli lõhkemise oht üha.

Hetkel kuum