ÄP fototoimetus • 6. november 2007 kell 22:00

Täname kirjutajaid!

Lõppenud oktoobrikuu tõi Dilemma postkasti jälle toredaid kirju. Eelmises numbris palusime teil avaldada arvamust uue perekonnaseaduse eelnõu suhtes. Kõige põhjalikumalt süvenes sellesse abielus jurist Epp A. Tänule lisaks selle eest talle ka valik The Body Shopi uusimaid tooteid!

Ootame teie kirju väga ka edaspidi: mis ajakirjas meeldis, mis ei meeldinud ja millest sooviksite rohkem lugeda? Novembrikuu parimat kirjakirjutajat ootab Dolce&Gabbana parfüümi The One käekotiversioon.

Valgust pimedasse aega soovides, Dilemma toimetajad Katri ja Elo

Riigikogu menetluses oleva perekonnaseaduse eelnõu jõustumisel tekiks olukord, kus abielu võrdsustatakse üha enam ärilise ettevõtmisega, nimetatagu seda kas või osaühinguks. Äsjaabiellunud peavad varakult orienteeruma sellistes terminites nagu seadusjärgsed varasuhted, soetisvara, koguvara, põhivara jne. Need terminid on aluseks, kui abikaasade vahel tekivad vara jagamisega seotud probleemid.

Eelnõu kohaselt jagatakse abielu kestel soetatud vara abikaasade konkreetsele panusele vastavalt. Seetõttu oleks tark hilisemate võimalike vaidluste tarbeks koguda juba alates abiellu astumisest kõikvõimalikke tßekke ja pabereid oma panuse tõestamiseks. See väide on küll pisut utreeritud, kuid annab värvika arusaama eelnõust just varajagamise mõistes.

Praegune perekonnaseadus annab võimaluse abielu lahutamisel vara poolte vahel jagada võrdsuse põhimõttel.

Võib öelda, et eelnõu paneb halvemasse olukorda abikaasa, kes näiteks annab oma panuse laste kasvatamisse ja omab seetõttu oluliselt väiksemat sissetulekut, olgu see siis naine või mees. Samuti on halvemas olukorras abikaasa, kes mingil muul põhjusel saab väiksemat tulu või ei tööta üldse.

Poolnaljatamisi võib soovitada kodusele abikaasale esitada teisele abikaasale õhtul arve päeva jooksul koduses majapidamises teostatud tööde eest. Arve esitamisel võiks lähtuda vastavaid teenuseid pakkuvate äriühingute hinnakirjadest.

Autor: ÄP

Hetkel kuum