Kaczynski Poola õppetunnid

Leszek Balcerowicz 20. november 2007, 00:00

Kaksikvendade Kaczynskite Seaduse ja Õigluse partei (PiS) lüüasaamine Poolas lasi Euroopal kergendatult ohata. Donald Tuski uue valitsuse ametisse asudes on oluline õppida, mida nende lüüasaamine meie jaoks tähendab.

PiSi juhitud valitsus sai pärandiks kiiresti kasvava majanduse, kuid ei teinud midagi selle tugevdamiseks. Selle asemel blokeeriti erastamine, eelarvereform ja riikliku sekkumise vähendamine jäid paberile. Käivitati hoopis antireformide programm. PiS hõivas avaliku meedia, politiseeris peaprokuröri ameti. Eesmärk oli näidata, et Poolat juhib kuritahtlik varjatud jõud - uklad -, mis petab poolakaid ja hoiab neid vaesena.

Kõik, kes selle diagnoosiga ei nõustunud või kritiseerisid PiSi meetodeid ja Kaczynskeid, klassifitseeriti uklad'i kuuluvaks. Kedagi ei säästetud, ei Walesat ega Bartoszewskit, Poola Mandelat.

Poolas oli 2005. a peamine teema korruptsioon. PiS hüppas korruptsioonivastase võiduree peale ja ühendas võitluse korruptsiooni vastu nägemusega varjatud jõududest, kes rikuvad Poola ühiskonda ja demokraatiat. Selleta võinuks 2005. a valimiste tulemused olla teistsugused.

Korruptsioonivastaseid kampaaniaid on riskantne kritiseerida, kuna kriitikat võidakse pidada ükskõiksuseks. Asepeaministrina olin 1999. aastal esimene Poola poliitik, kes palus Maailmapangal koostada raport Poola korruptsiooni ja selle väljajuurimise viiside kohta. Olen rõhutanud vajadust lõpetada ülereguleerimine, mis on peamine ebaefektiivsuse ja korruptsiooni allikas. Ent ei tohi sulgeda silmi võimaluse ees, et poliitilised demagoogid kaaperdavad korruptsioonivastasuse lennuki.

Huvitavalt kombel vähenesid korruptsiooninäitajad tegelikult juba enne Kaczynskite ametisse valimist. Praegu tajutakse seda aga palju hullemana, kui näitajad tõendavad.

Muidugi ei peaks poolakad rahulduma praegusega. Korruptsiooniga võitlemise sihiks peab saama selle peamiste põhjuste - omavolitseva riigisektori ja turujõudude allasurumise - kõrvaldamine. See on ainus tee, mis tõotab nii väiksemat korruptsiooni kui ka kiiremat majanduskasvu.

Korruptsiooniga võitlemine suuremate karistuste abil, piiramata laiutavat riigisektorit, ainult halvab riigiametnikud, viivitab oluliste otsuste vastuvõtmist ning mängib kaardid küüniliste demagoogide ja poliitiliste fanaatikute kätte.

P Project Syndicate. www.project-syndicate.org

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing