Bergmani 'Lärmab ja veiderdab' Vanemuises

Christel Karits 14. detsember 2007, 00:00

1993. aastal kirjutatud näidend on võtnud lähema vaatluse alla Ingmar Bergmani onu Carli. Vaimselt ebastabiilse Carli kireks olid mitmesugused leiutised - antud teoses nn rääkiv tummfilm.

Aastal 1925, vaid paar aastat enne helifilmi sündi, reisib juba aastates Carl koos oma noore kihlatuga mööda Rootsit ning demonstreerib vähestele huvilistele oma viimast leiutist, kino ning teatri omapärast sümbioosi: seinale suurendatud käsitsi koloreeritud elavaid pilte saadab sünkroonselt peale loetud helitaust.

Onu Carli isikudraama kaudu leiavad käsitlemist mitmed Bergmani kogu loometeel huvitanud teemad - kunstniku äravalitus, erilisus, suveräänsus, lapsepõlve ja noorusmälestuste pained, vastuolulised suhted oma lähedaste ja ka iseenda erinevate minadega.

Lavastuses "Lärmab ja veiderdab" mängivad Aivar Tommingas, Helena Merzin, Marika Barabanštšikova, Külliki Saldre, Raivo Adlas, Ao Peep, Hannes Kaljujärv, Herta Elviste, Lembit Eelmäe, Kais Adlas, Virve Meerits, Marju Männik, Enn Lillemets jt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing