Romet Kreek • 13. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tallinna börs on pahest vaba

Kui vaadata aktsiate mõju negatiivsetele uudistele USA finantssektorist, võib näida üllatav, et Euroopa börse puudutab see rohkem. Põhjus on selles, et USA peamises indeksis on finantssektori osatähtsus väiksem kui Lääne-Euroopa omades. Sellest ka ägedamad reageeringud.

Tallinna börsil ei ole Hansapanga lahkumise järel enam ühtegi pangaaktsiat. Börsi loomise aegu võis öelda, et seal peale pankade aktsiate muud ei olnudki.

Kuid finantssektori puudumisele vaatamata langes Tallinna börs läinud aastal. Kui kunagi hakkavad mujal maailmas finantssektori ettevõtete aktsiad pakkuma tuge tõusvale turule, siis koduturule see korda ei lähe.

Reedene börsipäev Tallinnas oli tagasihoidlik. Kolme ettevõtte aktsia käive ületas kümne miljoni joone. Suurima, 18,6 mln kroonise käibega esines Olympic EG aktsia. Aktsia hind langes 0,4 protsenti, 53,82 kroonini ehk 3,44 euroni. Eesti Telekomi aktsia hind langes 12,7 mln kroonise käibega 0,7 protsenti, 117,35 euroni ehk 7,50 euroni. Tallinki aktsia püsis 12 mln kroonise käibega 16,90 kroonil ehk 1,08 eurol. Ligi kuue miljoni kroonise käibega esines Tallinna Vee aktsia, mille hind püsis 13,50 eurol ehk 211,23 kroonil.

Kui karta majanduses olukorra raskenemist, oleks lihtsaim siinsetesse aktsiatesse mitte investeerida ja suunata vahendid kaugemale parematele jahimaadele. Alternatiiv on otsida kaitset nn kaitsvamate ettevõtete aktsiatest, nagu Tallinna Vesi, Saku Õlletehas, Eesti Telekom. Kuigi need ettevõtted on ka head dividendimaksjad, on viimane inflatsiooni tõttu varasemast vähematraktiivne.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt