Lang: ju on ametiühingutel oma liikmete eest midagi varjata

Agnes Ojala 15. jaanuar 2008, 16:26

Justiitsminister Rein Lang ütles täna Eesti
Ametiühingute Keskliidu juhi Harri Taliga avaldust kommenteerides, et ilmselt on
ühinguil midagi varjata, kui nad oma majandusaasta aruandeid avalikkusele
näidata ei soovi.

„Kõikide äriühingute majandusaasta aruanded on ju juba ammuilma avalikud ja see, et mittetulundusühingute ja sihtasutuste omad ei ole, on minu meelest olnud lihtsalt kinni tehnilistes võimalustes,“ rääkis Lang.

Pealegi leidis minister, et info ametiühingute tegevuse kohta saab huviline nii või naa kätte, kuna seni on aruanded esitatud maksuametile. „Nad ei ole selles mõttes salajased. Kui keegi info teabenõude korras välja nõuab, siis saab selle ikka kätte, aga mulle tundub, et ju on ametiühingutel midagi varjata oma liikmeskonna eest,“ arvas ta.

„Mina isiklikult loodan, et Harri Taliga eksis, kui ta oma sellise avalduse tegi, või viitab see sellele, et ametiühingute asjad on nii hämarad, et nad ei taha, et nende liikmeskond tegelikult teada saab, kust nende tulud tulevad,“ oletas Lang.

Tema sõnul on lausa hämmastav, et mittetulundusühingud seadusemuudatuse vastu on. „Ka poliitilised erakonnad on mittetulundusühingud ja nende rahaasjad on kõik avalikud. Seadus nõuab, et need avalikustatakse kodulehel ja selle üle käib tohutu debatt. Nüüd aga ütlevad ametiühingud, et nende tegevusse ei tohi üldse sekkuda,“ naeris minister.

Kokku võiks Langi hinnangul mittetulundusühingutes igal aastal ringelda miljardeid kroone. „Kui suur summa täpselt on, ei tea keegi. Meie eesmärk on see, et andmed esitatakse äriregistrile, sest see on tänapäeval võimeline tegelikult ka mingisuguseid selliseid analüüse tegema,“ lisas ta. „Niikaua, kui aruanded esitatakse ainult maksuametile, ei ole ma kindel, et maksuamet on üldse huvitatud selle kokkulöömisest.“

Täna ilmus Postimehes Harri Taliga avaldus, milles ta leidis, et justiitsministeeriumi plaan muuta avalikuks mittetulundusühingute majandusaasta aruanded, on halb, kuna ametiühingute puhul hakkaks see nõue kahjustama töötajate huve.

Taliga sõnul keelab rahvusvaheline tööorganisatsiooni konventsioon, millega Eesti on ühinenud, riigil ametiühingute siseasjadesse sekkuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2008, 16:26
Otsi:

Ava täpsem otsing