Millest mõtleb detektiiv?

Rivo Sarapik 01. veebruar 2008, 00:00

Millistele küsimustele otsib vastuseid lapseröövi uuriv detektiiv? Eetilistele, pakub tuntud näitleja Ben Affleck oma filmis "Kui lapsuke kaob".

Aasta ühe oodatuma filmi toovad vaatajani vennad Affleckid, Ben lavastajana ja Casey peategelase rollis. Ameerika kriitikutelt kiitvaid hinnanguid saanud teos pakub intelligentse loo lapseröövist, mis teeb teel lõppu mitu keerdkäiku ning ei anna rahu veel ka vahetult enne lõputiitreid.

Kui Casey Afflecki kehastatud peategelane, eradetektiiv Patrick Kenzie jääb filmi esimeses osas teiste staaride (Morgan Freeman, Ed Harris, Michelle Monaghan) töö varju, siis teises pooles võtab ta üle ning särab oma jõulisuse ja karakteriga täies värvis.

Lapseröövina paistnud juhtum paisub vandenõuks, millesse segatud nii kohalik politseiülem, lapse sugulased kui otsaga ka kohalikud gangsterid. Esmapilgul lihtsa röövijuhtumina paistev lugu kerib end aeglaselt ning hulki küsimusi pakkudes, lugejat kaasateski ekraanil lahti.

Kas mõrv heal ja üllal eesmärgil on tegelikult halb või hea? Kas lapse õnne nimel võib ta perekonnast lahti kiskuda? Nende küsimuste ja dilemmadega puutub noorema Afflecki mängitud peategelane juhtumit uurides korduvalt kokku.

Samadel teemadel filosofeerisid ka vaatajad, kes oluliste otsuste langetamisel ja murdekohtade peal saalis oma seisukohta häälekalt demonstreerisid. Laupäeva hilisõhtusel seansil väljendasid kümmekond vaatajat peamiselt pahameelt ning peategelasega mittenõustuvat vaadet. Publiku ja ka peategelase elukaaslase pahameelest Affleck end siiski kõigutada ei lase ning käitub ja otsustab nii, nagu ühiskonnanormide järgi õige on: lubadused tuleb täita, lapse õige kodu on vanemate, siin filmis ema juures. Nii puruneb aga detektiivi enda eraelu ning lavastaja viskabki film lõputiitrite alates üles küsimuse, kui kaugele oma põhimõtetes minna. Ehk - kas see kõik oli seda väärt? Rivo Sarapik

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing