Ordenisaak tuli ärilisem kui mullu

ÄP 07. veebruar 2008, 00:00

Kui Joakim Helenius kord kosmosesse lendab, on tal Eesti riigilt autasu juba rinnas.

Ja Äripäeva kaanekangelastest pole tema sugugi ainuke. Eesti Vabariigi austusavaldus kaunistab tänavu mitmegi ärimehe, -naise, pankuri ning muud laadi majandustegelase rinda ja hinge. Äripäeva toimetus on seda näha puhas rõõm. Pealegi muutuvad meie riiklikud aumärgid iga aastaga väärtuslikumaks: kui mullu jagas president Ilves neid välja 342 ja Rüütel tunamullu koguni 834, seisab sel aastal ordenisaajate nimekirjas 268 nime. Neist kümmekond majandusinimest pole sugugi paha protsent.

Ajalehtede pealkirjade põhjal olnuks selline tulemus küll üsna julge prognoos. Majanduskasv aeglustub, kinnisvarahinnad varisevad, inflatsioon kiireneb ja mõni kutsub kogu raha eest kulda ostma - niisuguses olukorras võiks arvata, et ettevõtjad pole oma tööd korralikult teinud. Siis pole aga ka põhjust autasu anda. Õnneks teab Ilves siiski hästi, et turumajandus ei tähenda viisaastakuplaane. Eesti majandus on seotud maailma omaga ning üleilmne põud tuleb meil lihtsalt üle elada.

"Ettevõtluse edendaja" tiitel seisab sel aastal kuue ordenisaaja nime taga: Andres Haamer, Joakim Johan Helenius, Tiina Mõis, Ants Randmaa, Erich Rannu, Ants Sild. Kaht meest, Märten Rossi ja Andres Sutti, nimetatakse panganduse edendajateks. Lisaks majandusanalüütik Maris Lauri, endine Eesti Telekomi juht Jaan Männik, üks Eesti tuntumaid notareid Tiit Sepp, Ameerika Eesti kaubanduskoja esimees Craig Rawlings... Kõik kahtlemata väärikad nimed.

Kui proovida teha üldistusi - ehkki igasugune üldistamine on tinglik -, jäävad valdkondadest silma eelkõige investeerimine ja telekommunikatsioon. Pisut liialdades võib ütelda, et presidendi valik näitab, kui tähtsad on ühelt poolt innovatiivsus ja teadmistemahukas ettevõtlus ning teiselt poolt sihikindel investeerimine. Ajal, mil välisinvestorid kipuvad raha Eestist välja tõmbama ning lihttööl põhinevad ettevõtted tunnetavad esimestena majandusraskusi, on see kahtlemata õige rõhuasetus.

Kui nimekirja pikema pilguga vaadata, on raske nimetada kedagi, kes oleks kindlasti autasu ära teeninud, kuid sellele vaatamata nimekirjast välja jäänud. Eks ole ajadki segasevõitu, praegu lugupeetud ärimees võib kuu aja pärast seista silmitsi kapo süüdistustega. Meie väärikaimad institutsioonid ei saa vabariigi aastapäeval aga ennatlike otsustega riskida, mõistlikum on olla tasakaalukas ja ettevaatlik. Ehk saame sel aastal läbi ka varem ordenikavalere kimbutanud skandaalideta. Parteiliste teenete omanikud võivad küsida oma ordeneid Tallinna lahkelt linnapealt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing