Pronksiöö kangelane Sirõk: kurjategijana ma ennast ei tunne

Annika Matson 08. veebruar 2008, 15:32

Pronksiöö mässuga kurikuulsaks saanud
gümnasist Mark Sirõk vastab täna aripaev.ee ja venekeelse uudisteportaali dv.ee
lugejate küsimustele.

Toome järgnevalt ära inimeste küsimused ja Sirõki vastused. Artiklit täiendatakse tänase päeva jooksul pidevalt.

1. Kellena ennast tunnete pärast pronksiööd: kangelasena? märtrina? kurjategijana?

Kangelasena - mõnikord… Kui mõistan, et igaüks ei julgeks rääkida sellest, millest meie riigis on tavaks vaikida. Kurjategijana ma ennast ei tunne! Ma tunnen, et elan riigis, mille valitsus paneb seaduse varjus toime kuritegusid. Märtrina… ilmselt, jah. Pärast seda, mis toimus ja mis toimub.

2. Näost väga sümpaatne noormees, aga hingelt ei saa seda sama öelda. Nüüd küsimus - Miks te Venemaale ei lähe, kus kõik on omad?

Mis mõttes "omad"? Ma sündisin Eestis, olen siin kogu oma elu elanud. Siin on mu vanemad, sõbrad, õnnelik lapsepõlv… Miks ma peaks ära sõitma? Ainult sellepärast, et minu arvamus ei ühti valitsuse arvamusega? Valitsus ju tuleb ja läheb ning võim pidevalt vahetub.

3. Mitu korda käisite Naši laagris Seligeri ääres ja milline oli teie arust osalejate keskmine vanus?

Seligeril käisin ma ainult üks kord 2006. aastal. Kui olnuks võimalik, kindlasti oleks tahtnud käia seal rohkem. Keskmine vanus oli 18 - 23 aastat.

4. Naši lehel kirjutati, et Seligeri laagri jooksul oli demograafiline programm "Tahan kolme last". Kuidas seda programmi laagris realiseeriti ning kas te osalesite selle programmi elluviimisel? Millised on selle programmi tulemused?

Sotsiaalseid programme oli neil üle 20. Kahju, et mul ei õnnestunud osaleda programmis “Tahan kolme last”, kuigi ma nägin pilte üritustest, kus sellise kirjaga särkides noored püüavad pöörata ühiskonna tähelepanu lastekodude ülerahvastatusele.

5. Mis Te arvate, kas Venemaa pääseb karistusest kuritegude eest, mis ta on inimsuse vastu korda saatnud?

See küsimus on adresseeritud valele inimesele. Mina elan teises riigis.

6. Miks Te ei lähe ära Eesti Vabariigist, kus Teile ei meeldi ja kus valdav enamus selle riigi elanikest Teid näha ei soovi? Kui palju raha sa tahaksid ja kuhu võiks selle üle kanda, et sa Eestimaa tolmu jalgadelt pühiksid ja koos oma kamraadidega Venemaale naaseksid?

Kes ütles, et mulle ei meeldi riik? Ei meeldi võimul olevate äärmuslike parempoolsete parteide natsionalistlik poliitika. Euroopas Eesti reklaamib end kui multikultuurset riiki! Mis aga toimub tegelikkuses: meie riigi liidrid ei arvesta absoluutselt vähemuses olevate rahvustega, mille tulemusena algatatakse hulgaliselt kohtuvaidlusi ja tekivad probleemid.
Miks “tagasi”? Ma sündisin EESTIS!

7. Millised on teie järgmised aktsioonid?

Millise organsatsiooni poolt? Kas KaPolt?

8. Kuidas on nii juhtunud, et 99% eestlastest oskavad igale vähegi keerulisemale teemale ainult üht ainsat vastust pakkuda: kui ei meeldi - paki oma kohver kokku ja koli minema! Mõelge korraks inimeste peale, kes on siin Eestis sündinud ja kelle vanemad on ka siin Eestis sündinud ja kes peavad praktiliselt iga päev kuulma, et neil ei tohi mingi küsimuse kohta eriarvamust olla, sest kui see ei klapi 100%-liselt eestlaste arvamusega on ainult üks kommentaar - koli minema! Pange ennast korraks olukorda, kui teil ei oleks mujal maailmas sugulasi ja riigis kus elate ja keda armastate , kelle heaks makse maksate, ei ole teil õigust oma arvamusele....

Minu arvates just see meie riigis toimubki!

9. Kas arvate, et agressiivsusega lahendatakse asju ja saavutatakse eesmärk?

Ei. Just sellepärast ma otsisingi kogu aeg võimalusi dialoogiks… Kahjuks, keegi meelega ei tahtnud kuulda kainelt mõtlevate elanike hääli. Taoline ignoreerimine lõppes “aprillisündmuste” ja meediakanalite poolt väljakuulutatud “külma sõjaga”.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. February 2008, 15:43
Otsi:

Ava täpsem otsing