Saturni kuul võib asuda peidetud ookean

25. märts 2008, 12:56

Teadlaste sõnul on avastatud siiani parimad
tõendid selle kohta, et Saturni hiidkuu Titaani pinna alla võib olla peidetud
vedela veega ookean. Kui neid tulemusi suudetaks kinnitada, saaks edasi uurida,
kas ookean võimaldab ka elu.

Kõige hiljutisemad tõendid ookeani kohta on kaudsed ning põhinevad radaripiltide analüüsimisel ning Titaani pöörlemiskiirusel, mida uuris rahvusvaheline kosmosesond Cassini aastatel 2004–2007, kirjutas AP.

Teadlased leidsid Titaani pinnalt mitmeid luiteid, kanaleid, järvi ja teisi geoloogilisi moodustisi, mis lähtusid ühest kindlast punktist ning olid ilmselt tekkinud kuu pöörlemise tagajärjel.

Modelleerimise abil Titaani tuulte liikumist uurides järeldasid teadlased, et kuu pinna alla peab olema peidetud vedel ookean. Kui Titaani sisemus oleks üleni tahke, ei tekitaks tuuled pinnale selliseid vorme.

"Tuul saab pinda niimoodi liigutada vaid juhul, kui maakoor on õhuke ning seesmise ookeani poolt hõrendatud,” kirjutas uurimuse juhtautor, Ralph Lorenz Johns Hopkinsi ülikoolist. Avastusi kirjeldati ajakirjas Science ilmunud artiklis.

Kui Titaanil tõepoolest esineb sisemine ookean, on see Lorenzi sõnul peidetud vähemalt 100 kilomeetri sügavusele jää alla ning koosneb veest ning ammoniaagist. Ookeani olemasolu tuleb aga veel edasiste uurimustega kinnitada.

Maa-aluse ookeani esinemine selgitaks, kuidas Titaan suudab oma sudust atmosfääri metaaniga üha täiendada. Titaan on üks vähestest päikesesüsteemi objektidest, millel on märkimisväärne atmosfäär. Teadlased on ammu pead murdnud sealset atmosfääri moodustava metaani päritolu üle. Arvatakse, et metaan võib olla seotud jääkattesse ning vabaneda sealt all asuvast ookeanist.

NASA ja rahvusvaheliste partnerite koostööprojekt Cassini sond leidis varem ka tõendeid süsivesinikest merede kohta Titaani pinnal.

Vaata ka artiklit Titaani süsinikjärvedest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2008, 12:14
Otsi:

Ava täpsem otsing