Enn Heinsoo • 2 aprill 2008

Windowsi seitsmes tulemine

Jaanuaris teatas tarkvarahiid, et uus operatsioonisüsteem jõuab kasutajateni 2010. aastal, kuid hilisemad teated andsid märku, et tegelikult võib seda oodata ka juba 2009. aastal. Täpse kuupäeva määrab avalduse järgi kvaliteedi taseme saavutamine. Ehk - saab valmis, kui saab.

Kuigi Microsoft hoiab Windows 7 koha pealt madalat profiili ja tegeleb veel Vista turustamisega, on esimese Windows 7 testversiooni Milestone 1 (eesti k - verstapost 1) pildid lekkinud ja ka mõne uuenduse kohta info välja lipsanud.

Intervjuus Newsweekile väitis tarkvarahiiu üks asutaja ja praegune tarkvaraarenduse juht Bill Gates, et uus versioon tuleb kasutajakesksem. Kui küsiti, mida ta selle all mõtleb, selgitas ta, kuidas Live'i märki kandvad teenused hakkavad aitama kasutajatel erinevate arvutite taga oma infole ligi pääseda.

Tegemist on ulja plaaniga, kus Windows hoiab paljut kasutajakohast teavet internetis, Live-teenuse serverites.

Kui nt kasutajal on koduarvuti, kus on tema dokumendid, seaded jmt, siis Live'i abiga peaks ta tulevikus saama suvalise Windows 7ga arvuti tagant näha töölaual sama olukorda mis oma koduarvutis.

Samuti rääkis Gates, et juba Vista tõi palju edasiarendusi käekirja ja hääletuvastuse valdkonnas ning uus versioon pidavat olema veel suurem edasiminek.

"Tudengitel pole enam vaja raamatuid, nad saavad lihtsalt kasutada tahvelarvuteid," selgitas visionäär Gates.

Eelmisel aastal aga vihjas Microsofti esindaja Ben Fathi, et võib-olla tuleb Windows 7 täiesti uut tüüpi kasutajaliidesega.

Huvitav on tõsiasi, et praeguse verstaposti jaoks on arendatud ka pisiasju. Näiteks on uuenduskuuri läbinud Windowsi kalkulaator, mis võimaldab nüüd kasutada režiime nimetustega "programmeerija" ja "statistika".

Siiski on ka juba suuremaid uuendusi, nt parandatud toetus riistvarale, kui arvutis on mitu erinevat videokaarti. Samuti on verstaposti versioonis uus väljalase Windows Media Centerist.

Verstapost 1 on kättesaadav praegu veel vaid vähestele testijatele. Neilt on kuulda olnud teateid, et uuendatud on ka Painti ja Wordpadi ning et Internet Exploreri seadeid saab salvestada Windows Live'i keskkonnas.

Samuti olevat arendatud võrkude ühendamise tööriistu.

Ühest Microsofti töökuulutusest õnnestus windows7news.com-i väitel välja lugeda ka tõsiasja, et Windows 7 kasutajaliides hakkab kasutama Office 2007 nähtud viidete ja seadete paigutamise metoodikat, mis võimaldab kõiki asju ühel tööriista ribal hoida.

Hetkel kuum